Wiosenne karasie przepisy
Ryszard Pluciński (troc)
2013-01-16
Pierwsze wiosenne karasie, aż ślinka cieknie na sam pomysł smażonej, świeżej rybki. Wykombinowałem smażone dzwonka karasia przyprawione warzylionem. Ryby czyścimy, myjemy, porcjujemy na dzwonka, lekko solimy, przesypujemy warzylionem, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu obtaczamy w mące, smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami lub frytkami. Możemy również pokusić się o karasia z octu- nic prostszego. Przyrządzamy zalewę octową- cebula, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, cukier, liście laurowe zalewamy wodą, zagotowujemy, wlewamy w zależności od upodobań ocet- ja stosuję mieszankę 1/2 lub 1/3. Po przestudzeniu zalewamy rybki ciasno ułożone w naczyniu- po odstaniu około tygodnia w chłodnym miejscu nie ma nic lepszego na przekąskę.