Zaloguj się do konta

Wiosenne mixy zanętowe

Wiosenne mixy zanętowe.
W poprzednim artykule zapewniałem , że pojawi się dalszy ciąg testów z własną kompozycją mixów zanętowych.
Jednak za dużo ich nie udało się sprawdzić nad wodą . Początek maja jaki był każdy widział, pogoda przypominała raczej jesień niż maj. Zimny wschodni wiatr, deszcz nie zachęcały do wypadów nad wodę , a i rybom zapewne nie sprzyjał w dobrym żerowaniu jak i tarle.

  Jest to dziwny rok jeśli chodzi o ryby , nigdy na moim ulubionym łowisku nie było widać tylu leszczy co , w tym roku.
I własnie cały maj spędziłem na szukaniu zanęty na te piękne ryby, jednak udało się złowić tylko jedna ładna sztukę.
Wątpię , aby zjawiła się w łowisku dzięki mojej mieszance , ale bardziej sprawiło to długie nęcenie.
Niestety później łowisko opanowały karasie pospolite i linki, co skutecznie wygoniło leszcze z łowiska. Z resztą udały się zaraz po tarle w bezpieczne rejony gdzie obowiązuje zakaz połowu.

 Wracając do tematu wątku , od maja postanowiłem trochę mocniej wejść w smrodki powstałe w czasie fermentacji ziaren .
Dlatego moja najlepsza zanęta ,nie była rozrabiana z wodą ,a z zalewajką zrobioną z kukurydzy z puszki i konopi gotowanych .
Po ugotowaniu konopi nie odlewałem wody tylko wlewałem zalewę z kukurydzy z puszki , a ziarna mieliłem w maszynce .
Taką papkę pozostawiałem w słonecznym miejscu na 3, 4 dni , aż zacznie nie przyjemnie pachnieć , ale nie będzie na niej pleśni.
Odcedzałem tak powstałą smrodliwą wodę , a ziarna dodawałem do grubszej mieszanki .
Z taką zalewajką rozrabiałem mix 50:50 na bazie:

Lorpio big carp ( fajna słodka mieszanka ) 30%
Mielony pellet 2mm wanilia firmy bestfeed- super cena, super jakość. 20%
Drugie 50% zanęty tworzył method mix lorpio BH.
I oczywiście pellet 2mm wanilia firmy wyżej opisanej

Całość była wymieszana z wyżej wymienioną zalewajką. I pozostawiona na dzień lub dwa w słonecznym miejscu , aby jeszcze trochę prześmierdła.
Taki słodko/śmierdzący mix bardzo dobrze sprawdził mi się na karasie,liny,karpie.Używałem tej zanęty tylko i wyłącznie do methody.

 Druga mieszanka również rozrabiana z "moją" zalewajką była bardziej rybna .

Około 30% stanowił mielony pellet stalomaxa łosoś/ kryll bardzo tłusty i kaloryczny pellet.
około 10% pellet ochotka stalomaxa
40% method mix kryll od lorpio.
 10% Przyprawy sól,kozieradka,pieprz ziołowy .
10% black halibut crush pellet

Całość mieszałem z granulatem 2mm nobilla 40%
Lorpio green betaina 2mm 10%

Taka wysoko kaloryczna mieszanka była bardzo dobra nie tylko podczas łowienia methodą , ale i w spławikowych łowach w czasie polowania na liny i karasie.Po doprawieniu go zmiksowaną dendrobeną udało się naprawdę fajnie połowić na pewnym stawiku ładnych linów i karasi pospolitych.
Moim zdaniem taka bogata zanęta to był strzał w dziesiątkę dla ryb , które zbliżyły się do tarła.
Dalszy ciąg na pewno nastąpi , tym razem sprawdzanie co rybom w lecie smakuje.
 

Opinie (8)

SlawekNikt

Piątal za nieszablonowe podejście do tematu ;-) U mnie w tym roku nie tyle dziwnie co mało czasu, a i rybki jakieś mniejsze :-( [2017-06-20 07:02]

rysiek38

fakt że nieszablonowe bo teraz zgłupiałem ... sam przynajmniej do tej pory jeżeli np po jednym dniu wyczuwałem że zaneta lub np kuku choć troszkę skwaśniało to tego nie używałem a tu proszę - nie dość że może faktycznie skuteczne to jeszcze na pewno będzie bardziej oszczedniej i ekologiczniej 5 [2017-06-20 10:39]

okoniowy_bartus

fajny tekst, z chęcią przeczytałem ;) [2017-06-20 11:02]

ryukon1975

Spleśniałe sery i podobne przynęty znam od lat. Ryby wbrew pozorom nie są tak delikatnejak myśli to wielu wędkarzy. Jeśli żyje w sprzyjających jej warunkach zje wszystko i przeżyje. Niestety wiele wód jest tak zaniedbanychi zniszczonych że tam już nic nie chce pływać. Znaleźć potwierdzenie wcale nie jest tak trudno popimo że o takich rzeczach się nie pisze a nie wiem dlaczego? [2017-06-20 11:50]

rysiek38

W sumie jak by się tak zastanowić ??? w końcu ryba to też smakosz jak człowiek, a ten wiele potraw zwłaszcza tych najbardziej cenionych jak i tradycyjnych, zawdzięcza procesowi fermentacji itp. procesów, choćby właśnie wymienione sery ,kiszonki ,alkochole ,chleb i wiele innych - a bigos i żur jak nie poleży to jest do d... :-) [2017-06-20 13:42]

pstrag222

Od dawna wędkarze uzywają śmierdzących ziaren typu kukurydza czu groch. Także coś w tej fermentacji jest ... W ubiegłym roku bardzo mnie to kusiło, ale brakowało odwagi, Jednak w tym roku taka zaneta jak i śmierdzące  ziarna są killerem, Mam jeszcze na myśli jeden mix , ale brakuje produktów w domu . Jednak w niedługim czasie zaczną się experymmenty nad wodą. Trzeba tylko poczekać , a rybki wyjdą z tarlisk. [2017-06-20 15:23]

FeederSTG

I to jest właśnie prawidłowe podejście do wędkarstwa. Kto sam nie kombinuje ten nie łapie. [2018-04-17 11:18]

Bigos44

Kubuś w niedzielę na krynicach wyjołem lina ponad 45cm. W tym roku naprawde będzie inaczej [2018-04-18 22:07]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia