wyborne paszteciki babci adeli


-szklanka mąki
-5 dag drożdży
-jajko, żółtko
-pół kostki masła
-szczypta soli
-łyżeczka cukru
-ćwierć szklanki śmietany 22%
-żółtko do posmarowania
FARSZ
-30 dag kiszonej kapusty
-20 dag świeżych grzybów
-2 cebule
-sól, pieprz
-olej
Kapustę pokroić, zalać niewielką ilością wody, dusić godzinę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, sparzyć. pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, grzyby obsmażyć. Dodać kapustę, przyprawić, dusić na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej masy. Schłodzić.
PRZYGOTOWANIE PASZTECIKÓW
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać pokruszone drożdże i posiekać z masłem. Wbić jajko, żółtko, wlać śmietanę i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm.
Przygotować farsz, powinien być o zwartej konsystencji. Szklanką wyciąć z ciasta krążki. Napełnić je farszem i zlepić brzegi. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy paszteciki wyrosną, posmarować je żółtkiem, roztrzepanym z łyżką wody. Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

wyborne paszteciki babci adeli - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł