Wykwintna rolada rybna
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-22
Składniki ;
80 dag filetu ze szczupaka ze skórą
cytryna
1 kajzerka
3 łyżki śmietany kremówki
2 jajka
12 suszonych moreli
5 dag pistacji
1 opakowanie żelatyny z bulionem
sól
pieprz
Przygotowanie ;
Mięso ryby ostrożnie oddziel ze skóry. Skrop sokiem z cytryny. Skóre posyp sola i pieprzem. Kajzerkę namocz , odciśnij , zmiel z mięsem . Masę połącz ze śmietaną i żółtkami. Przypraw do smaku . Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do masy rybnej z pistacjami. Rozsmaruj masę na skórze. Posyp morelami , zwiń . Roladę owiń ciasno ściereczką , zwiąż końce. Roladę włóż do wrzątku. Gotuj 40 minut. Wystudż w wywarze . Odwiń , pokrój na plastry i ułóż je na półmisku. Żelatyne przygotuj według przepisu. Rybe zalej otrzymaną galaretką, schłodzić .
Smacznego .
80 dag filetu ze szczupaka ze skórą
cytryna
1 kajzerka
3 łyżki śmietany kremówki
2 jajka
12 suszonych moreli
5 dag pistacji
1 opakowanie żelatyny z bulionem
sól
pieprz
Przygotowanie ;
Mięso ryby ostrożnie oddziel ze skóry. Skrop sokiem z cytryny. Skóre posyp sola i pieprzem. Kajzerkę namocz , odciśnij , zmiel z mięsem . Masę połącz ze śmietaną i żółtkami. Przypraw do smaku . Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do masy rybnej z pistacjami. Rozsmaruj masę na skórze. Posyp morelami , zwiń . Roladę owiń ciasno ściereczką , zwiąż końce. Roladę włóż do wrzątku. Gotuj 40 minut. Wystudż w wywarze . Odwiń , pokrój na plastry i ułóż je na półmisku. Żelatyne przygotuj według przepisu. Rybe zalej otrzymaną galaretką, schłodzić .
Smacznego .