Wykwintna zakąska z dorsza




  • konto usunięte




Dorsz

Wykwintna zakąska z Dorsza

Składniki(8 porcji):
1 kg filetów z dorsza;
2 cytryny;
1/2 kostki masła (12,5 dag);
sól;
pieprz do smaku;
kieliszek białego, wytrawnego wina;
łyżka posiekanych filecików anchois lub marynowanych grzybów;
szklanka majonezu;
oliwa do wysmarowania naczynia do zapiekania;
zielenina;

Sposób przygotowania:
1).Lekko rozmrożone filety nacieramy przyprawami, obficie kroimy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Gdy przejdą przyprawami, układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania, obkładamy połową masła, zalewamy winem, kropimy łyżką wody, naczynie szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200 C piekarnika na 50-60 minut (czas zapiekania zależy od grubości zapiekanej warstwy).
2).Schłodzoną potrawę kroimy ostrym nożem, formując zgrabne porcje. Pozostałe skrawki upieczonej ryby wraz z resztą masła, łyżeczką soku z cytryny, filecikami anchois lub posiekanymi grzybami rozbijamy w malakserze na gładką masę, gdy trzeba, doprawiamy do smaku (powinna być pikantna i aromatyczna).
3).Ułożone na półmisku porcje filetów smarujemy masą, zalewamy majonezem i tuż przed podaniem przybieramy zieleniną.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.5
Oceń
(11 głosów)

 

Wykwintna zakąska z dorsza - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł