Wykwintna rolada


składniki:
8- dag filetu ze szczupaka ze skórą,
-cytryna
-kajzerka
-3 łyżki śmietany kremówki
-2 jajka
-12 suszonych moreli
-5 dag pistacji
-1 op. żelatyny z bulionem
-sól i pieprz
Przygotowanie;
Mięso ryby ostrożnie oddziel od skóry. Skrop sokiem z cytryny. Skórę posyp solą i pieprzem. Kajzerkę namocz, odciśnij , zmiel z mięsem. Masę połącz ze śmietaną i żółtkami. Przypraw do smaku.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę . Dodaj do masy rybnej razem z pistacjami. Rozsmaruj masę na skórze. Posyp morelami i zwiń. Roladę owiń ciasno ściereczką, zwiąż końce.
- Roladę włóż do wrzątku. Gotuj 40 min. wystudź w wywarze. Odwiń, pokrój na plastry i ułóż je na półmisku. żelatynę przygotuj według przepisu . Rybę zalej otrzymaną galaretą. Schłodź.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Wykwintna rolada - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł