WYPIEKI ŚWIĄTECZNE- FIGOWIEC


FIGOWIEC
1 I 1/2 kostki margaryny
2 jajka
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Utrzeć i wlać 0,5l zsiadłego mleka(kefiru)
---------------------------------
Wymieszać na sucho:
0,5kg mąki
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 kopowiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Wymieszać i połączyć z masą i upiec.
----------------------------------
12 białek
12 łyżeczek cukru
Ubić
---------------------
2 paczki figów
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich
Drobno pokroić i przesypać mąką.
Połączyć z ubitymi białkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem i upiec w małej
temperaturze -ok.150C(wysuszyć)
------------------------------
Krem
12 żółtek
1 kostka margaryny
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 kieliszek rumu
1 czekolada deserowa
Żółtka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym
w kąpieli wodnej.Wkruszyć czekoladę żeby się rozpuściła i wystudzić .Dodać margarynę
i rum.Ciasto pokropić rumem lub wódką wyłożyć połowę kremu .Na krem wyłożyć białka pieczone z bakaliami,na górę resztę kremu i polewa.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

WYPIEKI ŚWIĄTECZNE- FIGOWIEC - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł