wypieki świąteczne - Biszkopt Makowy


BISZKOPT MAKOWY. 20 dkg maku, 6 jaj, szklanka cukru, 1 pełna łyżka tartej bułki, olejek migdałowy(kilka kropli), LUKIER: 1 1/2 białka, 1 szkl. cukru pudru, olejek migdałowy (kilka kropli). Mak sparzyć, osączyć przepuścic przez maszynkę do mięsa. Żółtka oddzielić od białek. Mak utrzeć z cukrrm, dodając stopniowo żółtka i tartą bułkę, wlać olejek migdałowy, dodać sztywno ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Przełozyć ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piec w średnio gorącym piekarniku 180 st. ok. 30 min. Przyrządzić lukier: utrzeć białka z cukrem na gęstę masę i przyprawić olejkiem migdałowym. Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z formy i polukrować

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

wypieki świąteczne - Biszkopt Makowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł