Wyrób kulek proteinowych
ARTUR STAWICKI (orni81)
2011-07-03
Wyrób kulek proteinowych - Postanowiłem spróbować zrobić samemu kuleczki proteinowe sposobem domowym, czyli z tego co mam w kuchni mojej kochanej ( wyrozumiałej ) żonki.
Oto skład:
2 szklanki mąki kukurydzianej
2 szklanki mleka w proszku
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszki manny
6-7 jajek
1 łyżka stołowa miodu pszczelego
1 łyżka oleju rybnego TRAPER FISH OIL
1 łyżeczka brązowego barwnika w proszku
50 ml konserwantu do kulek TRAPER HI-PRESERVATIVE
5 ml aromatu rybnego TRAPER BASE FLAVOR
dodatkowo pół szklanki zmielonych orzechów arachidowych
gniecione łupinki od jajek
pół szklanki dodatku zwierzęcego w postaci wysuszonego kiełża TRAPER HI-ADDITIVE GAMMARUS
Przygotowanie mixu: wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce tzn: mąkę kukurydzianą, pszenną, mleko w proszku, kaszkę mannę, do tego dodaje orzechy, łupinki od jajek, kiełża i oczywiście barwnik wędkarski, wszystko mieszamy do połączenia się.
Po wymieszaniu mixu bierzemy mniejszą miskę wbijamy jajka i dodajemy płynne składniki aromat, olej, miód, konserwant po czym wszystko mieszamy i teraz stopniowo małymi porcjami dodajemy wcześniej przygotowany mix ciągle mieszając, gdy zrobi nam się papka podobna do ciasta na naleśniki odstawiamy ją na 10 minut do połączenia się mixu z płynnymi składnikami.
Następnie ponownie dodajemy stopniowo mixu równocześnie wyrabiając ciasto aż uzyskamy konsystencję ciasta na makaron, podobne do plasteliny powinno się rwać a nie ciągnąć, po wyrobieniu zawijamy w folię lub worek foliowy i pozostawiamy na 10-15 minut do leżakowania aby ciasto nabrało aromatu.
Teraz przystępujemy do rolowania wałeczków i kulek pomocny w tym będzie roler do kulek, po wyrolowaniu gotujemy wodę, gdy woda wrze wkładamy do tej wody kulki na sitku aby nie przywierały do dna garnka, gdy kulki wypłyną na wierzch gotujemy je ok 2 minut po czym wysypujemy je na ręcznik do wystudzenia i wstępnego wysuszenia, po wystygnięciu kulek wsypujemy je do siatki i wieszamy w przewiewnym pomieszczeniu do całkowitego wysuszenia, trzeba pamiętać o mieszaniu co jakiś czas ( raz dziennie ) aby nie spleśniały, suszymy je około 4-5-dni
Uprzedzam stosując aromat np: rybny zapach w kuchni jest zabójczy radze otworzyć szeroko okno.
Z masy suchej mixu 700g, jajek i dodatków po ugotowaniu wyszło mi jakieś 1,5kg kulek.
Mam nadzieje że rybki docenią moje starania i kuleczki się sprawdzą.
Następnym razem będę robił kulki z kupionego gotowego mixu.