Zając duszpony (moje świąteczne przepisy kulinarne)

/ 2 komentarzy

Zając duszony
Ilość składników jest zabójcza , tak samo jak efekt wywołany samą potrawą.
Składniki bejca:
 ½ szklanki octu;
 3 i ½ szklanki wody;
 1 łyżka cukru;
 1 liść laurowy;
 1 goździk;
 2 ziarna ziela angielskiego;
 3 ziarna jałowca;
 1 cebula
Składniki pozostałe:
 ¾ kostki masła;
 20 dkg słoniny;
 garść suszonych grzybów;
 5 ząbków czosnku;
 1 jabłko;
 majeranek;
 1 szklanka śmietany;
 ½ kostki masła
Sposób przygotowania:
Zając powinien porządnie skruszony poprzez powieszenie na balkonie na mrozie. Zająca sprawić. Comber i tylne skoki oczyścić z błon i tłuszczu, obłożyć cebulą
i zalać na 12 godzin bejcą (zagotowaną i ostudzoną). Po 12 godzinach mięso umyć, osączyć, cebulę wyrzucić. Naszpikować słoniną pokrojoną w 5mm słupki, doszpikować czosnkiem. Rozgrzać smalec i na lekko rozgrzany tłuszcz położyć tuszki. Obracając dusić około 40 minut. W między czasie ugotować w małej ilości grzyby. Dodać do potrawy. Pod koniec duszenie dodać jabłka pozbawione pestek, pokrojone w ósemki. Po 40 minutach dodać masło i szklankę śmietany. Osolić i popieprzyć do smaku, doprawić majerankiem. Podawać z buraczkami.

 


3.5
Oceń
(8 głosów)

 

Zając duszpony (moje świąteczne przepisy kulinarne) - opinie i komentarze

wiekla42wiekla42
0
Jak chłopcy z Animals przeczytają, że ty dusisz zające to po Tobie. Mimo to *****.
(2011-12-20 00:23)
marek-debickimarek-debicki
0
Stary dobry przepis od Przyjaciela myśliwego z Sochaczewa. Zając kupiony w Złotym Groszu na Chrobrego, więc nie ma strachu. (2011-12-20 10:25)

skomentuj ten artykuł