Zakąska ze śledzi po cygańsku
użytkownik 70140
2011-12-06
Zakąska ze śledzi po cygańsku
Składniki(8 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą;
CZĘŚĆ II (Sos)
1/3 szklanki oliwy lub oleju;
2 cebule;
2 ogórki warszawskie;
łyżka posiekanych korniszonów;
2 łyżki pikantnego keczupu;
sól;
pieprz;
cukier;
zielenina;
cząstki pomidora do dekoracji;
Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
Odsączone z zalewy filety dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmisku, zalewamy sosem. Półmisek zawijamy w szczelnie w folię i w stawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem przybieramy świeżą zieleniną i cząstkami pomidora.
CZĘŚĆ II (Sos)
Pokrojone w cienkie piórka cebule parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odsączamy. Oliwę łączymy z keczupem, dodajemy przyprawy, cebule, posiekane ogórki warszawskie i korniszony, mieszamy.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(8 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą;
CZĘŚĆ II (Sos)
1/3 szklanki oliwy lub oleju;
2 cebule;
2 ogórki warszawskie;
łyżka posiekanych korniszonów;
2 łyżki pikantnego keczupu;
sól;
pieprz;
cukier;
zielenina;
cząstki pomidora do dekoracji;
Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
Odsączone z zalewy filety dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmisku, zalewamy sosem. Półmisek zawijamy w szczelnie w folię i w stawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem przybieramy świeżą zieleniną i cząstkami pomidora.
CZĘŚĆ II (Sos)
Pokrojone w cienkie piórka cebule parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odsączamy. Oliwę łączymy z keczupem, dodajemy przyprawy, cebule, posiekane ogórki warszawskie i korniszony, mieszamy.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.
Życzę smacznego !!!