Zanęta na białą rybę cd.
Dariusz Głażewski (skała)
2011-01-24
Na temat doboru, rodzajów i właściwości zanęt napisano już wiele cennych artykułów, ale do dnia dzisiejszego tak naprawdę żaden z wędkarzy nie znalazł tego jedynego najlepszego w swoim rodzaju „złotego środka”. Będącego prawdziwym antidotum na wiele często nieudanych wypraw.
Jak wiadomo, żerowanie ryb jest uzależnione od wielu czynników:
Warunki klimatyczne, pora roku, dzień lub noc;
Warunki pogodowe, a zwłaszcza ciśnienie i temp. wody;
Presja wędkarska w danym zbiorniku lub odcinku rzeki;
Wielkości rybostanu konkretnego gatunku ryb;
Charakter oraz stopień zanieczyszczenia naszego łowiska;
Powyższe czynniki znacznie wpływają na zachowanie się ryb i różnicują w ogromnym stopniu poglądy wędkarzy na temat doboru i właściwości stosowanych zanęt wędkarskich.
Starzy poczciwi wędkarze powiedzą: „Za moich czasów ryby brały nawet na pusty haczyk!!!” –to prawda, ale postęp cywilizacji, degradacja środowiska naturalnego i pomniejszenie się rybostanu spowodowało odmienną sytuacje. Otóż, wędkarstwo stało się pewnego rodzaju sztuką, a jej zwolennicy autentycznymi pasjonatami.
Prawdziwi wędkarze wiedzą ile czasu trzeba poświęcić na danym zbiorniku by wypracować odpowiednią taktykę, poznać upodobania ryb, dobrać zanętę i nareszcie złowić rybę życia.
Jak wiadomo podstawowym zmysłem ryby jest węch, a naszym zadaniem w związku z tym jest odpowiednio dobrać składniki zapachowe do zanęty, lub wręcz przyzwyczaić ryby do właśnie „naszej zanęty”.
Uważam, że najskuteczniejszą taktyką jest dobór składników tzn. składników zapachowych, smakowych, pobudzających i smużących, bazy oraz wypełniaczy zanętowych pod konkretny gatunek ryby, bowiem ułatwi to nam w znacznym stopniu osiągnięcie zamierzonego celu. Musimy nauczyć się właściwie dobierać i komponować wszystkie w/w składniki by nasza zanęta jedynie pobudzała ryby do żerowania, w żadnym wypadku nie karmiła ich.
GŁÓWNYM ZADANIEM ZANĘY JEST:
Ściągnięcie ryb w łowisko;
Utrzymanie ryb w miejscu łowienia jak najdłużej ;
W konsekwencji długookresowego łowienia w określonym miejscu przyzwyczajenie do określonych nawyków zapachowo-smakowych.
Jak już pisałem w poprzednim artykule, ważną rzeczą jest stosowanie jak największych ilości składników naturalnych do komponowania zanęt, takich jak: ziarna pszenicy, kukurydza, pęcak, płatki owsiane, konopie, kaszka kukurydziana, otręby pszenne, mielone siemię lniane, mielone ziarno sezamu i słonecznika.
Następne w kolejności są produkty kuchenne: makaron, bułka tarta, mielone biszkopty czy chrupki kukurydziane, przyprawa do pierników, cukier puder, miód naturalny, wiórki kokosowe.
Wypełniaczy jakich powinniśmy stosować, kolorystycznie w zależności od rodzaju barwy dna będą: suszona glina, torf, żwir, piasek czy chociażby nawet zwykła ziemia z kretowiska.
Jeśli chodzi o zapachy (aromaty) stosowane do znacznego podniesienia walorów wabiących naszej zanęty, które powinniśmy znać:
WANILIA -wszystkie karpiowate;
ANYŻ -duża płoć i leszcz;
COPRAH-MELASE -wg mnie najlepsza na dużego karpia i leszcza;
KOLENDRA I CZOSNEK -stosuję do zanęt na rzekę na leszcze, płocie, krąpie;
PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW kulinarna-duże leszcze, płocie;
MIÓD NATURALNY -karp, leszcz, krąp;
KREW SUSZONA -zawsze dodaję do zanęty wczesną wiosną i późną jesienią gdy woda jest już zimna i ryby słabiej żerują;
ODCHODY GOŁĘBIE –SUSZONE I ODPOWIEDNIO SPERZONE WRZĄTKIEM -duża płoć, leszcz, krąp -także późną jesienią i wczesną wiosną.
Pamiętajcie, że dodanie do zanęty żywego pokarmu w postaci białych robaków, pinki, pokrojonych czerwonych lub dendrobeny jeszcze w większym stopniu uatrakcyjni nasz produkt.
Naturalne składniki zanętowe są o wiele skuteczniejsze od niektórych gotowych zanęt sklepowych, które tak naprawdę najlepiej działają na naszą kieszeń, a poza tym nie stanowią zagrożenia dla środowiska naturalnego.
Zachęcam wszystkich wędkarzy do eksperymentowania, w celu osiągania jak najlepszych wyników i czerpania z wędkarstwa satysfakcji oraz radości.