Zaloguj się do konta

Zanęta z nostrzykiem na leszcza

Zanęta na leszcza z nostrzykiem
Na temat nostrzyku, jego zaletach i sposobach wykorzystania m.in w wędkarstwie napisano wiele ciekawych artykułów. Jednym z takich do których naprawdę warto zerknąć jest artykuł Slawomira Trzybińskiego „Nostrzyk-zapomniane pożytki” patrz pożytki pszczele ( http://s-pszczola.eu/artykuly/nostrzyk/ )
W marcu br. napisałem kilka słów dotyczących wykorzystania nostrzyka do aromatyzowania przynętę, konkretnie pęczaku (Pęczak zaparzany z nostrzykiem), pora więc zamieścić kilka praktycznych uwag o wykorzystaniu nastrzyka w zanęcie. Zerwany nostrzyk wieszam w przewiewnym miejscu pod wiatą. Do przygotowania zanęty ścinam od dołu całe pędy rośliny z kwiatami, krojąc je na deseczce na mniejsze kawałki. Tak przygotowany materiał zalewam wrzątkiem lub wrzucam do garnka na gotującą się wodę i tylko zaparzam, nie gotuję. Jest to warunkiem zachowania substancji aromatycznychj zawartych w roślinie. Przygotowując zanętę gotuję w małej ilości wody paczkę makaronu kolanka, dodając pod koniec gotowania część wywaru. Następnie gotuję paczkę pęczaku i pod koniec gotowania uzupełniam wodę wywarem. Wyprażone w piekarniku pieczywo (pozostałości chleba, bułek) zalewam wywarem i rozdrabniam lub przecieram na gryubym sicie. Całość wsypuję do wiaderka zanętowego łącznie z resztką wywaru i częściami roślin, dodaję paczkę płatków owsianych, dokładnie mieszam i zanęta na leszcza i nie tylko gotowa. W zależniości od łowiska całość możemy zaciemnić ziemią lub dociążyć glinką zanętową. Przepis prosty, składniki ogólnie dostępne, a wysychający nastrzyk daje dodatkowo w okolicy przyjemny miodowy zapach.

Opinie (15)

kwasik

Nostrzyk na zdjęciu jest biały. Radzę wybierać nostrzyk żółty, zawiera więcej interesujących nas ingrediencji i jest bardziej wonny.

Nostrzyk wysuszony i otarty, stary na pył, można przechowywać w szczelnym opakowaniu bez światła i użyć = dodać do zanęty czy przynęty w razie potrzeby.

[2011-08-09 09:04]

marek-debicki

Zgadzam się z Kolegą w 100%, żółty tzw. lekarski ma m.in.więcej aromatycznej kumaryny. Jednak z "braku laku" i ten skromniejszy biały jest O.K. Pozdrawiam. [2011-08-09 16:51]

jurek

To fakt , Kazimierz ma racje , trochę się interesowałem ziołami .Ale ogólnie to gratki Marku za cenną informację , nie wszyscy , a raczej mało wędkarzy o tym wie ......... pozdrawiam . [2011-08-09 17:11]

kwasik

Jak ktoś "eksperymentuje" z ziołami to radzę jeszcze spróbować jednego - kozieradki.

TYlko ostrożnie. Jej zapach zostaje w miejscu gdzie była przechowywana do końca świata i jeden dzień dłużej!

:)

 

[2011-08-10 08:54]

kaban

Ponad dwadzieścia lat temu był to jeden z niezastąpionych "atraktorów" do pęczaku i pszenicy w recepturze mojego ojczulka.Do tej pory zbieram dla niego żółty nostrzyk(tu zgadzam się z poprzednikami) i z małym dodatkiem miodu z jego pasieki czyni cuda w naszych wodach.Pewnie rybkom (tak jak i nam) nudzą się fast foody w postaci białego robaka i jakieś tam zanęty a szukają czegoś innego i bardziej naturalnego.Ojczulek zawsze dodawał go do ugotowanych a jeszcze gorących ziaren aby tylko nabrały trochę zapachu.Ciekaw jestem jak na ten temat wypowie się młode pokolenie... .5* i wielgachnego lechola życzę. [2011-08-10 15:08]

troc

Tak się zastanawiam dlaczego akurat makaron kolanka- kolejny przepis na zanęty i kolanka- ryby to już makaronu muszelek czy też rurek innych wstążek czy też krajanki nie jadają?? [2011-08-10 19:20]

marek-debicki

Jadają, jadają ale tylko taki dostałem od żony!!! [2011-08-10 19:45]

troc

Ale masz dobrze, ja zanęty komponuję sam.....;) [2011-08-11 21:06]

Rav

Fajny artykuł, na pewno wykorzystam te cenne porady do skomponowania zanęty na leszcza :)Oczywiście piąteczka, pozdrawiam, Rav. [2011-08-13 00:08]

jozpod

Od dawna stosuje nostrzyk i to zarówno do przynęt letnich jak i zimowych. Wiele lat temu usłyszałem o nostrzyku i jego zaletach. Ponieważ w mojej okolicy nie mogłem go znaleźć zdobyłem nasiona i posiałem go na obrzeżach działki. W okresie najbardziej intensywnego kwitnienia zbieram same żółte kwiatki, susze je na słońcu a następnie ucieram na pyłek, przesiewam przez gęste sito i dodaję do ciasta. Natomiast łodygi z liśćmi ścinam i wieszam w pęczkach na  stryszku na działce . Potem jak koledzy piszą dodaję do prażenia pszenicy. Ponieważ nie gotuje pszenicy a parze ją w termosie dodaje trochę suszu. Pszenica ma bardzo przyjemny zapach. Z reguły łapie na pszenice rzadziej na ciasto. Mam częste przypadki że na pszenice dwa ziarnka a nawet na jedno weźmie ładny linek i to najczęściej w porze obiadowej..Ususzone i utarte listki nostrzyka dodaje do zanęty. Nostrzyk doskonale przyjął się na działce i rok rocznie bez kłopotów mam świetny dodatek do przynęty oraz zanęty na płocie i leszcze. [2011-08-15 19:22]

glapa

Zaciekawiłes mnie z tym nostrzykiem czy to nie sa tzw kocie ogony. kiedys zrywalo sie je i kładło na nagrobki albo w wazon bo ladnie pachnialy. jesli to to to widzialem takze czerwone i niebieskie. jesli sie mylę to powiedzccie. Za temat 5. [2011-08-16 21:53]

marek-debicki

Zdecydowanie nie. U nas spotykamy nostrzyk biały lub żółty. Kocie ogony jak wspomniałeś tzw. pokrzywiec lub akalyfa szorstkowłosa jest całkiem inna rośliną, ale też ładną. [2011-08-22 10:29]

wywrota

Stosuję z dobrym skutkiem, za wpis *****. [2012-02-19 16:43]

florek43

wedkuje dopiero 4 rok czytam te wpisy i szczena mi opada jakie sa sposoby tylko troche czaszka za mala zeby to wszystko zapamietac a jak przychodzi sezon to nie mysle o sposobach tylko zeby jak najszybciej po pracy znalezc sie nad woda.Super wpisy na 5 [2012-03-01 19:41]

florek43

wedkuje dopiero 4 rok czytam te wpisy i szczena mi opada jakie sa sposoby tylko troche czaszka za mala zeby to wszystko zapamietac a jak przychodzi sezon to nie mysle o sposobach tylko zeby jak najszybciej po pracy znalezc sie nad woda.Super wpisy na 5 [2012-03-01 19:42]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej