Zanęta z nostrzykiem na leszcza
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-08-08
Na temat nostrzyku, jego zaletach i sposobach wykorzystania m.in w wędkarstwie napisano wiele ciekawych artykułów. Jednym z takich do których naprawdę warto zerknąć jest artykuł Slawomira Trzybińskiego „Nostrzyk-zapomniane pożytki” patrz pożytki pszczele ( http://s-pszczola.eu/artykuly/nostrzyk/ )
W marcu br. napisałem kilka słów dotyczących wykorzystania nostrzyka do aromatyzowania przynętę, konkretnie pęczaku (Pęczak zaparzany z nostrzykiem), pora więc zamieścić kilka praktycznych uwag o wykorzystaniu nastrzyka w zanęcie. Zerwany nostrzyk wieszam w przewiewnym miejscu pod wiatą. Do przygotowania zanęty ścinam od dołu całe pędy rośliny z kwiatami, krojąc je na deseczce na mniejsze kawałki. Tak przygotowany materiał zalewam wrzątkiem lub wrzucam do garnka na gotującą się wodę i tylko zaparzam, nie gotuję. Jest to warunkiem zachowania substancji aromatycznychj zawartych w roślinie. Przygotowując zanętę gotuję w małej ilości wody paczkę makaronu kolanka, dodając pod koniec gotowania część wywaru. Następnie gotuję paczkę pęczaku i pod koniec gotowania uzupełniam wodę wywarem. Wyprażone w piekarniku pieczywo (pozostałości chleba, bułek) zalewam wywarem i rozdrabniam lub przecieram na gryubym sicie. Całość wsypuję do wiaderka zanętowego łącznie z resztką wywaru i częściami roślin, dodaję paczkę płatków owsianych, dokładnie mieszam i zanęta na leszcza i nie tylko gotowa. W zależniości od łowiska całość możemy zaciemnić ziemią lub dociążyć glinką zanętową. Przepis prosty, składniki ogólnie dostępne, a wysychający nastrzyk daje dodatkowo w okolicy przyjemny miodowy zapach.