Zanęta zawodnicza na leszcza
użytkownik 16122
2010-02-09
Zacznę od pieczywa, moim zdaniem spełniającym najważniejszą rolę:
– placek drożdżowy wysuszony , zmielony i wyprażony na brązowo 0,50 kg
- chleb orkiszowy wysuszony i zmielony 0,30 kg
- ciastka o smaku maślanym wysuszone , zmielone i wyprażone 0.15 kg
Zboża – kasza kukurydziana 0,15 kg
- mąka kukurydziana 0,15 kg - soja zmielona dosyć grubo 0.10 kg
- pestki dyni wyprażone i zmielone 0,05 kg
Inne – wiórki kokosowe wyprażone 0,05 kg
- glina rozpraszająca 0,20 kg
Zapach to mieszanka wanilii 0,10 , cynamonu 0,05 , kurkumy 0,05.
Pieczywo ważyłem w stanie surowym a suszyłem naturalnie ( uwaga na prażenie , łatwo przypalić. Całość starannie wymieszać na sucho przy pomocy sita nie wcześniej niż dwa dni przed imprezą i szczelnie zamknąć. Warto zaopatrzyć się w klej bo z uciągiem różnie bywa, nie raz się o tym przekonałem karmiąc ryby dla sąsiada. Tak jak pisałem nie będzie to łatwe. Dla mnie to frajda i przyjemność i Wam drodzy czytelnicy życzę tego samego ,
Pozdrawiam * SOLI *