Zanęty

/ 6 komentarzy / 2 zdjęć


Zanętami nazywamy wszelkie produkty, substancje, przynęty wrzucone do łowiska w celu zwabienia ryb w ściśle określone miejsce, zwane polem nęcenia.
Jej celem jest sprowokowanie ryb do żerowania w krótkim okresie czasu.

Efektem nęcenia jest zmiana w zachowaniu się ryb występujących w dużych ilościach na małym obszarze, co wyraża się obniżoną płochliwością i mniejszą ostrożnością podczas chwytania przynęty przez rybę. Nęcenie odgrywa decydującą rolę w połowie ryb karpiowatych żerujących stadami np. leszcze, certy, świnki, karpie, krąpie, jazie. Należy zwrócić uwagę, że po krótkim okresie dobrego żerowania,skuteczność nęcenia ulega stopniowemu zmniejszeniu aż do zera. Skuteczność zanęty polega na jak najdłuższym utrzymaniu ryb w polu nęcenia.
Trzeba pamiętać,że nęcenie nie ma na celu „karmienia” ryb.

Zanęty i ich skład dzielą się na trzy podstawowe grupy substancji:
1.substancja wabiąca
2.substancje właściwe /zjadane przez ryby/
3.atraktor /substancja zapachowa/

Do substancji właściwych należy dodać lepiszcze, czyli substancję, która umożliwia zlepienie i ujednolicenie naszej zanęty. Atraktor, czyli składnik służący zwabieniu ryby składa się z wszelkiego rodzaju białka zwierzęcego i roślinnego. Dodawane są w bardzo małych ilościach. Ich głównym zadaniem jest pobudzenie ryby do żerowania nawet wtedy, gdy ryba jest już nasycona.
Właśnie takie ryby łowi się na zawodach wędkarskich w pierwszej fazie, która trwa różnie w różnych zawodach: od kilku do kilkudziesięciu minut. Ryba atakuję wtedy przynętę i żeruje w każdej zanęcie, jednak po upływie tego czasu zaczyna wybiórczo pobierać pokarm, który zawiera tę substancję wabiącą, która jest dla niej najbardziej odpowiednia w tym dniu łowienia.
Dlatego w drugiej części zawodów /decydującej o wyniku/ część zawodników przestaje łowić ryby. Łowią wtedy tylko ci, których zanęta potrafi utrzymywać ryby w łowisku dzięki odpowiedniemu atraktorowi i składnikom, które zachęcają ryby do żerowania. Atraktor (zapach) oraz składniki pływające muszą być odpowiednio dobrany do gatunku łowionej ryby i aktualnych warunków pokarmowych panujących na danym łowisku (temp. wody, stopień zanieczyszczenia wody). Chciałbym zaznaczyć, że substancje wabiące nie ściągają ryby z dużych odległości. Ryba sama musi do niej dotrzeć. Nie ma zanęt „cudownych zanęt”, które potrafiłyby zmienić ścieżki żerowania ryb. Żadna zanęta, żaden aromat nie potrafi zmienić określonych stanowisk ryb. Bardzo częstym błędem popełnianym przez wędkarzy jest złe położenie zanęty w polu nęceni, powoduje to brak płynności łowienia. Tuż po zanęceniu łowi się jedną, dwie, trzy ryby, następnie są długie przerwy. Przy prawidłowym umieszczeniu zanęty, ryba powinna naturalnie napotkać ją na swojej drodze,co umożliwia zatrzymanie się jej i pozostanie w zanęcie.
Reasumując, substancja wabiąca w zanęcie zatrzyma nam ryby, ale tylko wtedy, gdy umieszczona jest na linii żerowania ryb.

Następnym składnikiem zanęty, który chciałbym omówić są substancje zapachowe. Dodawane są do zanęt w minimalnych stężeniach. Celem tego składnika jest zadziałanie na zmysł węchu ryby i pobudzenie do bardziej intensywnego żerowania. W chwili obecnej na rynku mamy bardzo duży wybór tych substancji. Naturalnie każda ryba i woda będzie miała swój ulubiony zapach. Dobór substancji zapachowej jest bardzo ciężki, ponieważ zależy od wielu czynników. Bardzo łatwo jest przedobrzyć z zapachem. Ma to nieodwracalne skutki. Ryba zaczyna uciekać z naszego łowiska. Podkreślam, że lepiej jest użyć mniej substancji zapachowej niż więcej.

Najważniejszym składnikiem zanęty jest rodzaj chleba użytego do produkcji. Jego świeżość, zapach, walory smakowe oraz pływalność decyduje o jakości zanęty. Od jej pływalności zależy „praca” naszej zanęty tzn. jak będą odrywały się cząstki składników. Bułki dostępne w sklepach absolutnie nie nadają się do zanęt, ponieważ nie mają odpowiedniej pływalności. Bułka taka leży nieruchomo na dnie i nie pobudza ryb do żerowania. Chciałbym zwrócić uwagę, że częstym błędem popełnianym przez wędkarzy jest używanie chleba za bardzo spieczonego, traci on wtedy swoje walory i odstrasza za mocnym zapachem.
Ważnym elementem jest kolor chleba. Proszę pamiętać, że kolor zanęty dobiera się do podłoża jakie występuje w zbiorniku. Nie można używać jasnych zanęt na wody o ciemnym czy czarnym podłożu (dnie), będzie to powodowało odstraszanie ryb. Trzeba dążyć do uzyskanie jak najbardziej naturalnych kolorów dla danego środowiska. Kolor w zanęcie musi tworzyć odpowiednią smugę w wodzie.
Rdzeń zanęty stanowią produkty pochodzenia roślinnego. Substancje te mogą być mielone na pył oraz mogą mieć różną konsystencję. Na łowiskach o małym rybostanie powinniśmy stosować rdzenie pyliste, natomiast przy dużym rybostanie rdzeń powinien być drobno lub gruboziarnisty. Trzeba wziąć pod uwagę ryby, które pobierają dużo zanęty, są to: karpie, klenie, jazie oraz niekiedy leszcze. Zanęta w takim przypadku powinna być gruboziarnista oraz treściwa. Bardzo dobre rezultaty osiągniemy dodając do zanęty zaparzone płatki leszczowe /mogą być wzbogacone atraktorem/.
Bez względu na wielkość ziarenek zanęty, jej konsystencja jako całość musi „pracować”. Nasza zanęta powinna być czynna w stosunku do ryby. Jej podstawowe cząstki muszą po opadnięciu na dno, zacząć działać czyli być zawieszone w toni. W czasie zawodów wędkarskich ryba bardzo rzadko będzie rozbijała pyskiem kule zanętowe, a wprost przeciwnie, będzie ona w sposób bierny chwytała pokarm unoszący się nad dnem. Zanęta utrzymująca się w toni na wodach stojących to sukces, ale spreparowanie takiej zanęty wymaga wielu godzin spędzonych nad wodą.
Opracowanie skutecznej receptury to połowa sukcesu.Kolejną ważną rzeczą to jej odpowiednie wymieszanie. Prawidłowa konsystencja umożliwia lepienie kul zanętowych różnej wielkości i o różnym stopniu rozpadania się na dnie łowiska. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji jest olbrzymią sztuką. Uważam, że większość przegranych zawodów,to nie zły skład, lecz zła konsystencja.
Od stopnia zlepienia zależy wymywanie substancji zapachowych, czy będzie minimalne czy intensywne i bardzo krótkie. Rolę konsystencji zanęty najlepiej jest prześledzić na podstawie zanęt stosowanych przy połowie uklei. Zanęta uklejowa powinna być „zawieszona w toni łowiska” na głębokości, na której żeruje ryba. Słupek zanęty jest stacjonarny i pozwala na łowienie uklei na określonej głębokości. Zanęta, która będzie opadała poniżej głębokości żerowania ryb spowoduje ich wędrówkę a zarazem urwanie się brań.
Nie powinno namaczać się zanęty na jeden raz. Każda zanęta powinna być namaczana stopniowo, ponieważ nie wszystkie składniki jednakowo wchłaniają wodę. Po rozrobieniu bezwzględnie należy przetrzeć ją przez sito. Jestem zwolennikiem rozrabiania zanęty na 5-7 godzin przed łowieniem. Niektóre zanęty powinny być przecierane co najmniej dwa razy. Umożliwia to jednakowo nasączenie wodą poszczególnych produktów. Niektóre zanęty potrzebują dużo czasu,aby mogły prawidłowo namoknąć.Trzeba je wtedy rozrabiać dużo wcześniej. Zanęta powinna być rozrabiana wodą z łowiska na,którym będziemy łowili.

Szanowni wędkarze, wędkarstwo jako sport jest sztuką, który wymaga wielu godzin, lat spędzonych nad wodą. Proszę pamiętać, że nie ma cudownych zanęt wędkarskich. Życzę „połamania kija”.

Zapraszam do zapoznania się z nasza ofertą:
http://www.geerspolska.pl/index.php/pl/samet/

http://monsterfishing.pl/zanety_samet.html

Marcin Samet








 


4.3
Oceń
(4 głosów)

 

Zanęty - opinie i komentarze

poinekpoinek
0
polecam zanęty tej firmy bardzo dobrze pracuje w wodzie i ryby do niej ciągnom (2012-04-08 19:43)
kamil11269kamil11269
0
***** (2012-11-16 16:13)
slawomir66slawomir66
0
Samet - dobre zanęty za przystępną cenę. Można z nimi dobrze powędkować. Ja osobiście jak wiele innych zanęt sam wzbogacam i modyfikuję dodając kilka swoich składników. Dzięki uprzejmości kolegi Sebastiana -monsterfishing oraz firmy SAMET w 2012 roku rozegraliśmy jedne zawody właśnie na zanęcie Samet. Wyniki bardzo zadawalające. Pozdrawiam Seba. (2012-11-16 18:36)
monsterfishingmonsterfishing
0
Dzięki Sławku... Jak pozwolisz to w 2013 roku chętnie coś znów wspólnie zrobimy :) (2012-11-16 19:15)
karol79karol79
0
Również polecam zanęty Samet, można nieźle na nich powędkować, choć pewnie jak każdy ja również wzbogacam je swoimi dodatkami. Pozdrawiam i polecam zanęty tej firmy (2012-11-26 09:51)
karol79karol79
0
Również polecam zanęty Samet, można nieźle na nich powędkować, choć pewnie jak każdy ja również wzbogacam je swoimi dodatkami. Pozdrawiam i polecam zanęty tej firmy (2012-11-26 09:51)

skomentuj ten artykuł