Zaloguj się do konta

Zanęty-co i jak-podstawowe informacje

Na rynku dostępne są zanęty przeznaczone na określony rodzaj wody-rzekę, jezioro czy kanał. Ich składniki, przede wszystkim odpowiadające za spoistość, są tak dobrane, żeby można było skutecznie nęcić ryby żyjące w wybranym akwenie. Są to zanęty uniwersalne w tym znaczeniu, że ani smakowo, ani zapachowo nie są przeznaczone dla konkretnego gatunku ryb. Dostępne są też mieszanki przygotowane w taki sposób, że jedne gatunki ryb wabią lepiej, a inne nieco gorzej. Do sporządzania zanęt wykorzystuje się fakt, że poszczególne gatunki ryb żerują w swoisty dla siebie sposób i są wrażliwe na różne smaki oraz zapachy. Doświadczeni producenci zanęt mają za sobą tysiące prób, bardzo często przeprowadzanych w warunkach konkurencji podczas zawodów wędkarskich. Potrafią zestawić kilkanaście składników zanęty w taki sposób, że ich mieszanka działa wybiórczo i jest skuteczniejsza niż inne zanęty. Dlatego warto sięgać po wyroby uznanych firm, które bazują na doświadczeniach mistrzów wędki legitymujących się najwyższymi osiągnięciami sportowymi. Jak zatem dobierać mieszankę na konkretne łowisko? Jeśli z naszych obserwacji albo z rozmów z bardziej doświadczonymi wędkarzami wynika, że w danym łowisku możemy liczyć na konkretny gatunek ryb, wybieramy zanętę przeznaczoną na te właśnie ryby. Gdy zamierzamy łowić w jeziorze lub w wolno płynącym kanale, zanęta nie wymaga żadnych dodatków. Gdy natomiast mamy łowić w rzece, trzeba się upewnić, czy wybrana zanęta jest przystosowana do nęcenia w uciągu. Jeśli nie, trzeba do niej dodać kleju do zanęt. W każdym wypadku zanętę na rzekę należy dociążyć gliną lub żwirem. Można też, zamiast dodawać kleju, połączyć zanętę przeznaczoną np. na leszcze z zanętą rzeczną tego samego producenta . Gotową recepturę na zanętę znajdziemy w katalogu lub ulotce wydanej przez dobrą firmę produkującą zanęty. Ostatnio wraz ze wzrostem popularności łowienia gruntówką z koszyczkiem zanętowym pojawiły się na rynku zanęty skomponowane z myślą o tej metodzie. Na opakowaniach oznaczane są jako "feeder".

Przygotowanie zanęty

Mieszanie na sucho.

Jeśli mieszanka ma się składać z większej liczby składników, trzeba je najpierw bardzo dokładnie wymieszać na sucho Nie dotyczy to gliny, żwiru ani przynęt zanętowych, które zawsze dodajemy na samym końcu procesu przygotowania zanęty.

Nawilżanie

Najważniejsze jest nawilżenie zanęty, od którego zależy konsystencja i właściwa jej praca. Nawilżać trzeba stopniowo. Wodę dodajemy małymi porcjami i cały czas energicznie mieszamy zanętę. Ważne jest, żeby zanętę mieszać dokładnie aż do dna pojemnika. Co pewien czas sprawdzamy, czy mieszanka jest na tyle wilgotna, by uformować z niej kulę. Kiedy konsystencja zanęty pozwala na ulepienie kuli, a jednocześnie kulę tę łatwo rozetrzeć w dłoniach, przerywamy nawilżanie. Zanętę odstawiamy na kilkanaście minut i w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem sprzętu. Ponieważ większość składników zanęty bardzo chłonie wodę, gdyż w czasie procesu produkcji poddawane są obróbce technicznej, to po 15-20 minutach jeszcze raz sprawdzamy wilgotność zanęty i, jeśli trzeba, lekko ją dowilżamy. Nawilżoną zanętę można też przetrzeć przez sito. Przecieranie ujednolica mieszankę, sprawiając, że nie znajdują się w niej cząstki mokre i suche, a tylko jednakowo nawilżona. Jeśli nie mamy sita, to dłońmi staramy się rozetrzeć wszystkie grudki.

Obciążenie zanęty

Kolejną czynnością jest dodanie obciążnika. Niekiedy warunki łowienia wymagają dodania gliny albo żwiru. Trzeba pamiętać, że zanęta, która ma być mieszana z gliną, powinna być nieco bardziej wilgotna niż ta, która jest używana w czystej postaci albo mieszana ze żwirem. Spowodowane jest to tym, że glina, nawet z pozoru wyglądająca na mokrą, zawsze chłonie część wody zawartej w zanęcie.

Dodawanie przynęt zanętowych.

Przynęty zanętowe zawsze dodajemy tuż przed formowaniem kul zanętowych i wrzucaniem ich do wody.

Formowanie kul

Zanętę formujemy w różnej wielkości kule i podobne jej kształty. Do wstępnego nęcenia w odległości kilkunastu metrów od naszego stanowiska lepimy kule wielkości grejpfruta lub pomarańczy. Jeśli łowimy dalej, ale w zasięgu rzutu ręką, lepimy kule jak mandarynki. Do nęcenia w czasie łowienia oraz do strzelania zanętą z procy lepimy kule o kształcie i wielkości zbliżonej do jaja. Kiedy łowimy w spokojnej wodzie, lepiej donęcać małymi kulami wielkości orzecha włoskiego.

Opinie (3)

konik777

WITAMBARDZO FAJNY ARTYKUŁ NA TEMAT ZANĘT POCZĄTKUJĄCY WĘDKARZE DOWIEDZĄ SIĘ NAPRAWDĘ DUŻO CIEKAWYCH RZECZY  DAJĘ ***** ŻYCZĘ UDANYCH WYPRAW I MIŁO ZE ZNAJDUJĄ  SIĘ TAKIE OSOBY KTÓRE DZIELĄ SIĘ DOŚWIADCZENIEM WĘDKARSKIM POZDRO [2011-02-04 15:38]

LapiePlocie

Witaj, ciekawy artykuł obejmujący podstawową wiedzę o zanętach. Zapomniałeś wspomnieć o ziemi, która zuboża zanętę i nadaje jej naturalną barwę. Co do ukierunkowania mieszanek pod daną rybę uważam, że tańsze mieszanki nie różnią się znacznie między sobą. Inaczej ma się w droższych zanętach, z których aż bije intensywność zapachu, barwa mieszanki. W praktyce jednak zarówno te tańsze jak i droższe na nic się zdadzą jeżeli będziemy chcieli przechytrzyć dużą rybę(wyjątek karp). Chcąc łowić duże leszcze, grube płocie, liny, karasie czy amury należy sypać Dużo,Grubo,Tłusto, tak stare i cwane ryby nie zwabi żaden pyłek unoszący się w toni.Producenci markowych zanęt robią wielu wędkarzom mętlik w głowach wprowadzając na rynek coraz to nowe produkty, nie dajmy zwieść się pozorom, żadna ale to żadna przyjemnie pachnąca zanęta nie będzie lepsza od czegoś czym ryby żywią się na co dzień. Tam pod wodą nic nie pachnie wanilią czy truskawką, pokarmem ryb często jest detrytus, skorupiaki, larwy, glony czy nasiona traw. Choć brzydkie, śmierdzące i gnijące wabi ryby z całego zbiornika, wystarczy sprawdzić co ryby mają w żołądkach by odnaleźć przynętę - killer.PozdrawiamRafał [2011-02-05 18:01]

pawuncio

Witam

Jestem poczatkującym wędkarzem i w twoim artykule jest bardzo dużo pomocnych wiadomości ktore napewno wypróbuje. dziekuje za podzielenie się wiedza. Pozdrawiam

[2011-02-07 20:26]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej