Zaloguj się do konta

Zanęty wędkarskie

Zanęta leszczowa

Leszcz – wody stojące:
Składniki:
 1 szklanka bułki tartej
 0,5 szklanki herbatników mielonych
 1 szklanka mąki kukurydzianej
 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
 0,5szklanki płatków owsianych (w całości)
 0,5 szklanki otrębów pszennych
 Płynna melisa (jeżeli mamy w proszku to należy ją rozpuścić w wodzie)
 0,5 szklanki białych i czerwonych robaków (czerwone jeżeli są duże to należy je pociąć)
Sposób wykonania :
 Mieszamy składniki na sucho i dodajemy płynnej melisy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.




Leszcz – wody płynące:
Przepis 1 :
Składniki:
 1 szklanka bułki tartej
 1,5 szklanki herbatników mielonych
 1 szklanka mąki kukurydzianej
 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
 0,5 szklanki płatków owsianych (w całości)
 0,7szklanki płatków owsianych mielonych
 0,5 szklanki otrębów pszennych
 Płynna melisa (jeżeli mamy w proszku to należy ją rozpuścić w wodzie)
 zależy od uciągu- glinka mielona
 Zależy od uciągu – żwirek
 Czerwony siekany robak i białe robaki

Sposób wykonania :
 Mieszamy składniki na sucho i dodajemy płynnej melisy
Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.


Przepis 2 :
Składniki w zależności ile kg chcemy zanęty tyle % należy dać składników :
 30% - bulka tarta
 5% - mielone herbatniki lub biszkopty
 15% - kasza kukurydziana
 10% - mąka kukurydziana
 5% - mielone konopie
 10% - płatki owsiane
 10% - otręby pszenne
 15% - mielone ziarno słonecznika
Sposób wykonania :
Mieszamy składniki na sucho i dodajemy wody
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania

Leszcz – na rzekę :
Składniki:
 2 szklanki gotowanej kaszy kukurydzianej
 0,5 szklanki mielonego suchego chleba
 0,5 szklanki bułki tartej
 0,5 szklanki maki kukurydzianej
 0,7 szklanki pokruszonych płatków owsianych
 żwir + klej + atraktor
Sposób wykonania :
Mieszamy składniki na sucho i dodajemy wody
Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania


Leszcz na jezioro :
Składniki:
 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
 0,5 szklanki suchego zmielonego chleba
 0,5 szklanki bułki tartej
 0,2 szklanki maki kukurydzianej
 0,1 szklanki pokruszonych płatków owsianych
Sposób wykonania :
Mieszamy składniki na sucho i dodajemy wody
Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania

Zanęta późnojesienna :
Przepis 1 :
Składniki :
 5 dag mielonego orzecha włoskiego
 10 dag mielonego biszkoptu
 5 dag maki kukurydzianej
 0,5 kg piasku
 cukier lub melasa

Sposób wykonania :
 Mieszamy składniki na sucho i dodajemy wody
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania

Przepis 2 :
Składniki :
 2 kg kaszy mannej (surowej);
 2 kg płatków pszennych mielonych;
 0,5 kg maki pszennej;
 0,5 kg robaków zanętowych;
 zielony barwnik spożywczy.
Zanęta może być stosowana bez kleju.
Sposób wykonania :
 Mieszamy składniki na sucho i dodajemy wody
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania
Przepis 3:
Składniki :
 1 szklanka płatków owsianych
 1 szklanka mąki kukurydzianej
 0,5 szklanki mielonej suszonej gliny
 0,5 szklanki otrębów pszennych
 0,5 szklanki mleka w proszku
 0,5 szklanki robaków zanętowych
 0,2szklanki soli kuchennej
Sposób wykonania :
 Składniki mieszamy za sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy.

Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.

Życzę obfitych połowów i połamania kija







Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej