zanety



KARP





25% tartej bułki
20% biszkoptu
10% ¶ruty kukurydzianej [może być m±ka kukurydziana z kasz± kukurydzian±]
10%mielonych płatków owsianych
10% drobnych otr±b
7% cukru pudru
5% grubo mielonych konopi prażonych
3% mielonego słonecznika prażonego
Cało¶ć dokładnie wymieszać.
Nie dodawać zapachu. Zanęta ma swój aromat naturalny


Puszka kukurydzy
Pół szklanki gotowanych konopi
Szklanka mielonych biszkoptów
Pół szklanki bułki tartej prażonej
Pół szklanki kaszy kukurydzianej parzonej




30% - Biszkopt
25% - Suchary mielone
10% - Bułka tarta
5% - Cukier puder
5% - Płatki kukurydziane
10% - Słonecznik
8% - Piernik mielony
03% - Wanilia





bułka tarta
kasza kukurydziana
m±ka kukurydziana
płatki owsiane (najlepiej górskie)
biszkopt
prażone konopie
konserwowana kukurydza
atraktor (wanilia, truskawka, tutti-frutti





40% - bułka tarta
20 % - kasza kukurydziana
15% - m±ka kukurydziana
10% - kukurydza konserwowa(z puszki)
10% - otręby pszenne
5% - cukier waniliowy

---------------------------------------------------------------------------------------------------

PŁOĆ





30% - bułka tarta
20% - m±ka kukurydziana
10% - mielone płatki kukurydziane
5% - mielone płatki owsiane
20% - zmielone konopie
15% - otręby pszenne




1,0 kg bułki tartej + 0,5 kg m±ki kukurydzianej
+ 0,5 kg otr±b pszennych
+ 0,3 kg płatków owsianych nie mielonych
+ ok. 0,6 kg kaszy kukurydzianej gotowanej
+ ok 0,1 kg gotowanych konopi + 20 do 30 g wanilii
+ robaki zanętowe + ziemia doci±żaj±ca





1 cz. prażonej tartej bułki; 1 cz. otr±b pszennych
1 cz. prażonych i mielonych konopi; 1 cz. m±ki kukurydzianej;
1/2 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych; 1/4 cz. m±czki kokosowej, np. Coco Belge;
2-3 łyżeczki atraktora.






2 cz. mielonej, prażonej tartej bułki, 1 cz. prażonych i zmielonych konopi lub lnu
1/2 cz. m±ki kukurydzianej, 1/4 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych,
1/8 cz. wiórków kokosowych, 1/8 cz. m±czki arachidowej,
3-4 łyżki mieszanki ziołowej [wanilia, nostrzyk, kolendra]
---------------------------------------------------------------------------------------------------
LESZCZ



4 cz. gotowanej kaszy kukurydzianej
1 cz. mielonego suchego chleba
1 cz. bułki tartej
1 cz. m±ki kukurydzianej
1,5 cz. pokruszonych płatków owsianych
żwir + klej + traktor



1 cz. kaszy kukurydzianej
1 cz. zmielonego suchego chleba
1 cz. bułki tartej
0,5 cz. m±ki kukurydzianej
0,4 cz. pokruszonych płatków owsianych






2 kg kaszy manny (surowej);
2 kg płatków pszennych mielonych;
0,5 kg m±ki pszennej;
0,5 kg robaków zanętowych;
zielony barwnik spożywczy.
Zanęta może być stosowana bez kleju




4 czę¶ci gotowanej kaszy kukurydzianej [nie gotowanej]
1 cz. mielonego suchego chleba
1 cz. bułki tartej; 1 cz. m±ki kukurydzianej
1,5 cz. pokruszonych płatków owsianych
żwir;
klej;
atraktor leszczowy;
drobne robaki zanętowa

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zanęta na lina ;

Składniki :
r6; gruba kasza kukurydziana - 500 g,
r6; drobno zmielona bulka - 400 g,
r6; grubo zmielone wafle- 250 g,
r6; pokruszone płatki owsiane (aby dobrze pracowały musza być dodane tuz przed zlepieniem kul zanętowych, aby nie złapały wilgoci)- 150 g,
r6; arachid mielony - 150 g,
r6; sproszkowany karmel - 50 g,
r6; dobrym dodatkiem mog± być kawałki czerwonych robaków.

Sposób wykonania :
r6; Składniki mieszamy ze sob± na sucho, dodajemy wody i mieszamy.
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zanęta leszczowa

Przepis 1 :
na rzekę
Składniki :
r6; 4 szklanki gotowanej kaszy kukurydzianej
r6; 1 szklanki mielonego suchego chleba
r6; 1 szklanki bułki tartej
r6; 1 szklanki m±ki kukurydzianej
r6; 1,5 szklanki pokruszonych płatków owsianych
Sposób wykonania :
r6; Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy

Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto

Przepis 2 :
na jezioro
Składniki :
r6; 1 szklanka kaszy kukurydzianej
r6; 1 szklanka zmielonego suchego chleba
r6; 1 szklanka bułki tartej
r6; 0,5 szklanka m±ki kukurydzianej
r6; 0,4 szklanka pokruszonych płatków owsianych
Sposób wykonania :
r6; Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy

Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto

Przepis 3 :
póĽno jesienna
Składniki :
r6; 5 dag mielonego orzech włoskiego
r6; 10 dag mielonego biszkoptu
r6; 5 dag m±ki kukurydzianej
r6; 0,5 kg piasku
Sposób wykonania :
r6; Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto

Przepis 4 :
Składniki na 100% gotowej suchej zanęty należy dać :
r6; 60% Leszcz Bruda B001
r6; 10% Etang (Sensas)
r6; 5% Pain d"Epice Farine (Sensas)
r6; 20% Płoć Bruda B002
r6; 5% Kopro - Melasa A006
r6; op. Brasem na 3kg zanęty A002
Sposób wykonania :
r6; Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy

Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

Przepis 5 :
Składniki
r6; 2 kg kaszy mannej (surowej);
r6; 2 kg płatków pszennych mielonych;
r6; 0,5 kg m±ki pszennej;
r6; 0,5 kg robaków zanętowych;
r6; zielony barwnik spożywczy.
Sposób wykonania :
r6; Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy

Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto

Przepis 6 :
Składniki :
r6; 2 szklanki płatków owsianych
r6; 2 szklanki m±ki kukurydzianej;
r6; 1 szklanka mielonej gliny;
r6; 1 szklanka otr±b pszennych;
r6; 1 szklanka mleka w proszku;
r6; 1 szklanka robaków zanętowych;
r6; 0,5 szklanka soli kuchennej;

podałem tu jakie zapachy z reguły wabi± ryby
wanilia r11; leszcz, kr±p, jaz, kara¶;
karmel r11; lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód r11; karp, kara¶, lin;
cynamon r11; leszcz, kr±p, kara¶, karp;
kokos r11; leszcz, kr±p, płoć, kara¶, lin;
tutti-frutti r11; karp, lin,
kozieradka r11; płoć, leszcz, lin, kara¶;
nostrzyk r11; płoć, leszcz, lin, kara¶;
kminek r11; płoć, kr±p;
anyż r11; płoć, kara¶, kr±p;
kolendra r11; płoć, leszcz;
koper włoski r11; kr±p, płoć.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zanęta wiosenna

Przepis 1 :
Składniki na 100% suchej zanęty należy dać :
r6; 25-30% - kopra melasa
r6; 5-10% - PV1
r6; 5-10% - soja
r6; 15-20% - biszkopt
r6; 20-25% - grube otręby, kasza kukurydziana, wiórki kokosowe
r6; Zapach: róża

Sposób wykonania :
r6; Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy

Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto

Przepis 2 :
Składniki na 100% suchej zanęty należy dać :
r6; 40% ziemia
r6; 20% mielone pieczywo
r6; 15% Copra naturalna
r6; 15% Coco-Belge
r6; 5% Arachid tłusty
r6; 5% konopie

Sposób wykonania :
r6; Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy

Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Mieszanka kukurydziana
Składniki :
r6; 0,5 szklanki zmiksowanej kukurydzy razem z zalew±
r6; 0,5 szklanki bułki tartej
r6; 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych
Sposób wykonania :
r6; Składniki mieszamy ze sob± na sucho, dodajemy wody (chyba że zalewa wystarczy) i mieszamy.

Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Zanęta karasiowa:

Składniki :
r6; piec szklanek jakiejkolwiek zanęty bazy
r6; jedna szklanka ¶ruty kukurydzianej,
r6; pól szklanki drobniejszej ¶ruty arachidowej,
r6; pól szklanki kopry polskiej,
r6; trzy łyżki stołowe tłuczonych ziaren słonecznika,
r6; trzy łyżki karmelu
r6; pól torebki cukru waniliowego,
r6; łyżeczka do herbaty olejku rumowego,
r6; trzy czwarte szklanki kleju do zanęt
r6; szklanka otrębów pszennych.
Sposób wykonania :
r6; Składniki mieszamy ze sob± na sucho, dodajemy wody i mieszamy.
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Zanęta z ziemniaków :

Składniki :
r6; 2 szklanki rozdrobnionych ugotowanych ziemniaków
r6; 1 szklanka kaszy mannej
r6; 1 szklanka roztartego ugotowanego makaronu
r6; Ziemia z kretowiska
Sposób wykonania :
r6; Składniki mieszamy ze sob± na sucho, dodajemy wody i mieszamy.

Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych
Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶ć


 


5
Oceń
(3 głosów)

 

zanety - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł