Zapiekane z owocami
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-21
Składniki:
50 dag mielonej wieprzowiny
kromka chleba tostowego
1/2 szklanki mleka
4 połówki brzoskwiń z puszki
4 plasterki
żółtego sera
jajko
łyżeczka startego imbiru
szczypta pieprzu kajeńskiego
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Chleb namocz w mleku, kiedy rozmięknie, odciśnij, przełóż do mięsa. Wbij jajko, dodaj imbir, czarny i kajeński pieprz oraz sól do smaku, wyrób jednolitą masę.
Z masy zwilżonymi dłońmi uformuj 4 okrągłe, dość płaskie kotlety grubości około 1cm. Panieruj w bułce tartej, smaż na rumiano na oleju(ok. 10min). Zdejmij z patelni, osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety ułóż na blasze, obłóż cząstkami brzoskwini i plastrami sera. Piecz kilka minut w temp. 200*C, aby ser się rozpuścił. Smacznego.
50 dag mielonej wieprzowiny
kromka chleba tostowego
1/2 szklanki mleka
4 połówki brzoskwiń z puszki
4 plasterki
żółtego sera
jajko
łyżeczka startego imbiru
szczypta pieprzu kajeńskiego
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Chleb namocz w mleku, kiedy rozmięknie, odciśnij, przełóż do mięsa. Wbij jajko, dodaj imbir, czarny i kajeński pieprz oraz sól do smaku, wyrób jednolitą masę.
Z masy zwilżonymi dłońmi uformuj 4 okrągłe, dość płaskie kotlety grubości około 1cm. Panieruj w bułce tartej, smaż na rumiano na oleju(ok. 10min). Zdejmij z patelni, osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety ułóż na blasze, obłóż cząstkami brzoskwini i plastrami sera. Piecz kilka minut w temp. 200*C, aby ser się rozpuścił. Smacznego.