Zapiekanka z ryby bolenia

/ 2 komentarzy

Składniki:
40-50 dkg filetów z dorsza
15 dkg boczku wędzonego 50dkg ziemniaków
10 dkg cebuli
20dkg groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
2 jaja
1/4 l mleka
5 dkg sera tartego żółtego
sól
Przygotowanie :
Ziemniaki umyć , obrac , opłukać, pokrajać na cienkie talarki. Cebulę obrać , posiekać . Boczek pokrajać na niewielkie cienkie plasterki. Filety podzielić na małe płaskie kawałki . W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek , rybę i ziemniaki , posypując każdą warstwę plasterkami cebuli, świeżym lub mrożonym groszkiem zielonym oraz szczypta soli. O statnią wierzchnią warstwę , którą powinny stanowić plasterki boczku , zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem . Zapiec w gorącym piekarniku ( około 30 minut ) i przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Smacznego.

 


2.5
Oceń
(10 głosów)

 

Zapiekanka z ryby bolenia - opinie i komentarze

wedkarz001wedkarz001
0
To z Bolenia czy z Dorsza? (2012-03-01 21:29)
rzutekrzutek
0
Bolenia to najlepiej do wody a dorsza do zapiekanki (2012-03-06 09:53)

skomentuj ten artykuł