Zapiekanka z ryby bolenia
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-20
Składniki:
40-50 dkg filetów z dorsza
15 dkg boczku wędzonego 50dkg ziemniaków
10 dkg cebuli
20dkg groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
2 jaja
1/4 l mleka
5 dkg sera tartego żółtego
sól
Przygotowanie :
Ziemniaki umyć , obrac , opłukać, pokrajać na cienkie talarki. Cebulę obrać , posiekać . Boczek pokrajać na niewielkie cienkie plasterki. Filety podzielić na małe płaskie kawałki . W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek , rybę i ziemniaki , posypując każdą warstwę plasterkami cebuli, świeżym lub mrożonym groszkiem zielonym oraz szczypta soli. O statnią wierzchnią warstwę , którą powinny stanowić plasterki boczku , zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem . Zapiec w gorącym piekarniku ( około 30 minut ) i przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Smacznego.
40-50 dkg filetów z dorsza
15 dkg boczku wędzonego 50dkg ziemniaków
10 dkg cebuli
20dkg groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
2 jaja
1/4 l mleka
5 dkg sera tartego żółtego
sól
Przygotowanie :
Ziemniaki umyć , obrac , opłukać, pokrajać na cienkie talarki. Cebulę obrać , posiekać . Boczek pokrajać na niewielkie cienkie plasterki. Filety podzielić na małe płaskie kawałki . W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek , rybę i ziemniaki , posypując każdą warstwę plasterkami cebuli, świeżym lub mrożonym groszkiem zielonym oraz szczypta soli. O statnią wierzchnią warstwę , którą powinny stanowić plasterki boczku , zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem . Zapiec w gorącym piekarniku ( około 30 minut ) i przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Smacznego.