Zaloguj się do konta

Zapiekanka z ryby bolenia

Składniki:
40-50 dkg filetów z dorsza
15 dkg boczku wędzonego 50dkg ziemniaków
10 dkg cebuli
20dkg groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
2 jaja
1/4 l mleka
5 dkg sera tartego żółtego
sól
Przygotowanie :
Ziemniaki umyć , obrac , opłukać, pokrajać na cienkie talarki. Cebulę obrać , posiekać . Boczek pokrajać na niewielkie cienkie plasterki. Filety podzielić na małe płaskie kawałki . W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek , rybę i ziemniaki , posypując każdą warstwę plasterkami cebuli, świeżym lub mrożonym groszkiem zielonym oraz szczypta soli. O statnią wierzchnią warstwę , którą powinny stanowić plasterki boczku , zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem . Zapiec w gorącym piekarniku ( około 30 minut ) i przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Smacznego.

Opinie (2)

wedkarz001

To z Bolenia czy z Dorsza? [2012-03-01 21:29]

rzutek

Bolenia to najlepiej do wody a dorsza do zapiekanki [2012-03-06 09:53]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…