Zapiekanka ze śladziem


Składniki:

-0,5 kg śledzi
-0,5 kg ziemniaków
-25 dkg sera pleśniowego
-10 dkg sera edamskiego
- 2 cebule
- sos śmietanowy
- masło
- oliwa
- pieprz i sól

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć, pokroić na niewielkie kawałki. Podgotować w rondelku cebulę. Śledzia, pokrojoną cebulkę, ziemniaki w plastrach, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem albo oliwą). Przygotować klasyczny sos śmietanowy dobrze doprawiony pieprzem. Do sosu dodać ser pleśniowy. Zalać sosem naszą zapiekankę i zapiekać około 25-35 minut w temperaturze 180 stopni. Kilka minut przed wyjęciem z piekarnika posypać po wierzchu serem edamskim.

SMACZNEGO

 


5
Oceń
(5 głosów)

 

Zapiekanka ze śladziem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł