Zapiekanka bałtycka


Zapiekanka bałtycka

Składniki(6 porcji):
6 średniej wielkości filetów z dorsza;
plasterki chudego, surowego boczku do wyłożenia spodu i boków naczynia do zapiekania;
2 cebule;
2 ząbki czosnku;
majeranek;
pieprz;
sól;
olej;
liście sałaty;
zielenina;

Sposób przygotowania:
1).Formę do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy dokładnie plasterkami boczku, posypujemy pieprzem, solą i majerankiem. Na boczku rozkładamy cienkie krążki cebuli, posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i niewielką ilością przypraw. Na wierzchu układamy lekko obsuszone filety, smarujemy obficie olejem, posypujemy przyprawami.
2).Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 220 C przez 40-45 minut. Czas zapiekania zależy od wielkości filetów i grubości plastrów boczku i może być nieco dłuższy.
3).Gotowe porcje rozkładamy na talerzach wyłożonych liściami sałaty, posypujemy zieleniną.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.5
Oceń
(11 głosów)

 

Zapiekanka bałtycka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł