Zapiekany karp na kwaśno.


Zapiekany karp na kwaśno.
Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju, 4 łyżki soku cytrynowego, sól, pieprz, posiekany koperek i natka pietruszki.
Przygotowanie: Karpia sprawić, wy filetować, skórę ponacinać ostrym nożem na głębokość około 5 mm, przyprawić, odstawić na kilkanaście minut. Mąki wymieszać. Rybę podzielić na porcję, każdą porcję obtoczyć w mące i usmażyć na dobrze nagrzanym oleju. Jeszcze niedosmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sokiem cytrynowym wymieszanym z zieleniną. Tak przygotowaną rybę zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Zapiekany karp na kwaśno. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł