Zapiekany leszcz z pieczarkami i serem

/ 1 komentarzy / 4 zdjęć


Bardzo lubię mięso leszcza dlatego tez często go przyrządzam . Najlepszym przepisem według mnie jest własnie tak podawany leszcz. Przepis jest napisany na dwie porcję .

Składniki :

- Jeden ok. pół kilowy leszcz
- Sok z połowy dużej cytryny
- Kilka łyżek mąki
- 3-4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 0.5 kg. pieczarek
- Por
- 30 dkg. żółtego sera
- olej , trochę masła
- sos sojowy , sos chilli , sól

Przygotowanie :

Rybę dzielimy na mniejsze kawałki . Sok z cytryny mieszamy z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu chilli. Tą mieszanką skrapiamy rybę i odstawiamy na bok. W międzyczasie przygotowujemy pieczarki . Grzyby oczyszczamy ,możemy pokroić w ćwiartki albo zostawić w całości. Pora , tylko biała część siekamy.Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła ( nie na oleju ponieważ smak jakichkolwiek grzybów najlepiej moim zdaniem komponuje się własnie z masłem). Podsmażamy pieczarki i por aż wyparuje z nich nadmiar wody. Tą mieszankę doprawiamy sosem sojowym i papryką słodką. Mąkę mieszamy z resztą papryki i oprószamy nią kawałki ryby. Kładziemy je na mocno rozgrzana patelnię z niewielką ilością oleju. Smażymy tylko do lekkiego zrumienienia i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do smażenia lub do naczynia żaroodpornego . Na każdy kawałek ryby kładziemy porcję grzybów i posypujemy startym serem.Blachę lub naczynie żaroodporne wstawiamy na ok.20-25 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Można przyozdobić danie posypując na górę dania koperkiem i papryką słodką , Ja osobiście nie za bardzo lubię zieleninę . Mam nadzieję ,że będzie wam smakowało:)
" Zgłaszam na konkurs wedkuje.pl"

 


4.4
Oceń
(7 głosów)

 

Zapiekany leszcz z pieczarkami i serem - opinie i komentarze

raf73raf73
0
Witam przepis na pewno wypróbuje wygląda super (2014-01-04 13:44)

skomentuj ten artykuł