ZAWIJAŃCE Z GRZYBAMI


-1 główka kapusty
-2,5 szklanka ugotowanego ryżu
-3 dkg suszonych grzybów
-2 cebule
-2 łyżki masła
-2 listki laurowe
-pieprz
-2 ziarenka ziela angielskiego
-1 łyżka posiekanej natki
-sól i szklanka bulionu grzybowego z kostki
-1 łyżeczka mąki
-pół szklanka śmietany
grzyby namocz, ugotuj i odcedź. Wywar zachowaj, grzyby drobno pokrój. cebulę posiekaj, zeszklij na 1/2 łyżki masła, wymieszaj z ryżem, grzybami i natką, przypraw. kapustę sparz, zdejmij 18 liści i odetnij zgrubienia. na 16 liściach rozłóż farsz i zawiń je. na dno rondla włóż 1/2 łyżeczki masła i 2 liście kapusty. na tym ułóż gołąbki, zalej wywarem z grzybów, dodaj listki i ziele angielskie, przypraw i duś godzinę. pozostałe masło stop, oprósz mąka, zasmaż. dodaj bulion i śmietanę. sos wlej do gołąbków i zagotuj.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

ZAWIJAŃCE Z GRZYBAMI - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł