Zawijaniec z rodzynkami i pistacjami


Produkty:
-3 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru
-3 dag drożdży
-szklanka mleka
-3/4 kostki masła
-2 jajka
-1/4 łyżki masła i cynamonu
-10 dag rodzynek
-łyżka pistacji
-łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
-3 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka i łyżką cukru dodać do mąki, lekko zamieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Masło stopić i ostudzić, resztę wlać do zaczynu, dolać pozostałe mleko, wsypać resztę cukru, imbir, cynamon i wbić jajka. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować resztą masła, posypać bakaliami. Zwinąć wzdłuż jak roladę, pokroić w plastry grubości ok. 3 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Zawijasy posypać brązowym cukrem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni .



 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Zawijaniec z rodzynkami i pistacjami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł