zawijaniec z kapustą




  • konto usunięte




zawijaniec z kapustą

składniki:
Ciasto:
-50 dag mąki,
-szklanka mleka,
-3 dag drożdży,
-8 dag masła,
-2 jaja,
-2 żółtka,
-łyżka cukru,
-sól
Farsz:
-1 kg kapusty,
-2 cebule,
-4-5 grzybów suszonych,
-5-6 łyżek masła,
-3 jaja ugotowane na twardo,
-gałka muszkatołowa,
-sól,
-pieprz;
-tłuszcz i mąka do formy.

Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko i letnim rozpuścić drożdże. Dodać połowę mąki, cukier i szczyptę soli. Wymieszać, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie dodać jedno jajo, masło, żółtka i resztę mąki. Starannie wyrobić i znów postawić w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. Przygotować farsz: namoczone wcześniej grzyby ugotować, odcedzić i pokroić na cieniutkie paseczki. Usmażyć je na łyżce masła. Drobno posiekać cebulę, dolać 2-3 łyżki wywaru z grzybów, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dusić przez 4-5 min. Drobno poszatkować kapustę, dodać grzyby, cebulę, pozostałe masło i resztę wywaru z grzybów. Kapustę dusić ok. 30 min. Ostudzić ją, mocno odcisnąć, dodać posiekane jaja, posypać szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Farsz i ciasto podzielić na dwie cześci. Ciasto rozwałkować na placki grubości ok. 1 cm. Na środku każdego położyć farsz i zawinąć ciasto. Posmarować pierogi surowym jajem, położyć je na natłuszczonej i posypanej mąką formie, nakłuć w kilku miejscach i znów odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180`C. Przed podaniem pokroić zawijaniec na plastry. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

zawijaniec z kapustą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł