
Wigilijne ,tradycyjne potrawy - zdjęcia, foto - 4 zdjęć
ZGODNIE Z TRADYCJĄ(WIGILIA)
Każdy z nas ma w swoim domu tradycyjnie nakryty stół wigilijny,na którym znajdują się wspaniałe i smakowite potrawy.Staramy się przekazywać nasze obyczaje i tradycje swoim dzieciom,wnukom,aby one przekazały je swoim dzieciom.Dziś chcę podzielić się ""swoim""przepisem na karpia,który gości na moim wigilijnym stole.
AROMATYCZNY KARP Z PIEKARNIKA
1karp(1,5-2kg)
25dkg masła
1 główka czosnku
0,5kg pieczarek
0,5kg małych ziemniaków(wielkości pin-pong)
pęczek natki pietruszki
sok z cytryny
sól,pieprz
5-6łyżek oleju
Sprawionego i oczyszczonego karpia(z głową)osuszyć i lekko naciąć skórę w paski ok.4cm,skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.Po upływie czasu rybę natrzeć roztartymi ząbkami czosnku(wewnątrz i zewnątrz)do środka włożyć gałązki pietruszki i odstawić na parę minut.Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową,ułożyć rybę.Do środka i w nacięcia włożyć wiórki masła i lekko polać całość olejem.Całość włożyć do nagrzanego piekarnika 180-200st.podczas pieczenia rybę polewać tłuszczem.Pieczemy ok 30-45min.
Oczyszczone pieczarki odgotować ok 5min.-odcedzić i lekko podsmażyć na patelni.
Ziemniaki obrać i ugotować na pół miękko,odcedzić.
Po ok.40 min. wyjąć rybę,ułożyć pieczarki i ziemniaki i zapiekać ok.20 min.na złoty kolor,często polewać wszystko tłuszczem.Po upieczeniu rybę ułożyć na półmisek dodajemy obok ziemniaki i pieczarki,posypujemy siekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO.
Autor tekstu: Elżbieta
![]() | u?ytkownik139802 |
---|---|
Fajnie to coś wygląda, tylko jak smakuje :)) ***** (2012-12-20 16:54) | |
![]() | CZzesio |
Kurde ...uśliniłem się przy samym czytaniu przepisu ;p ...a co to będzie w relalu mmmmmiodzio ;) ***** (2012-12-20 18:11) | |
![]() | niutek40 |
Ciekawy przepis, a co bardzo ważne, apetycznie zaprezentowane. Ze swej strony dodam tylko, iż ja często używam pieprzu cytrynowego. Elżbieto nie może być inaczej, jak tylko ***** (2012-12-21 20:49) | |
![]() | gwarek55 |
Z czystym sumieniem polecam-smakuje wybornie.Niutku40 też używam pieprzu cytrynowego jak go mam .Dziękuje za przychylne komentarze.Pozdrawiam. (2012-12-26 17:37) | |
![]() | rysiek38 |
Wychodzi na to ze i karp moze byc zjadliwa rybą -nic tylko trzeba sprawdzić osobiscie bo ja karpia to jedynie symboliczny kawałek na wigilii przez grzecznosć ale to wyglada ciekawie- no i moze tak samo ze szczupaczkiem (2013-10-09 20:55) | |