Zielone śledzie w sosie śmietanowym


Zielone Śledzie w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI:

* 8 dużych nie solonych śledzi
* szklanka śmietany kremowej
* 2 łyżki naturalnego jogurtu
* mąka
* sól
* pieprz
* 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
* szczypta pieprzu cayenne
* oliwa lub olej


Odfiletowane, pozbawione głów śledzie po obsuszeniu posypujemy przyprawami, odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu wkładamy oprószone mąką filety, smażymy, rumieniąc z obu stron, od razu przekładamy do szerokiego rondla i trzymamy na najmniejszym ogniu. Upieczone zalewamy spienioną śmietaną z jogurtem, rondel szczelnie przykrywamy i trzymamy jeszcze przez 10 min w ciepłym piekarniku lub na płytce. Sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.
Podajemy z ziemniakami obficie posypanymi zieleniną

SMACZNEGO!!!

 


3.5
Oceń
(15 głosów)

 

Zielone śledzie w sosie śmietanowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł