Składniki na jedną porcję:
200g ziemniaków,
2 cebulki dymki,
1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 suszony strączek chili,
100ml. wywaru rybnego,
100ml. wytrawnego białego wina,
1 filet z soli,
sól, pieprz,
100g mrożonego groszku,
ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanej pietruszki.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, cebulki umyć, oczyścić i pokroić w talarki.
W garnku rozgrzać olej i poddusić na nim dymki, wrzucić ziemniaki i pokruszoną suchą chili, oprószyć słodką, mieloną papryką. Wlać wywar rybny i białe wino, przykryć i gotować wszystko na małym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
W tym czasie filet z ryby umyć, osuszyć ściereczką, oprószyć solą i pieprzem, włożyć wraz z groszkiem do garnka, przykryć i gotować na małym ogniu około 5 minut.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do potrawy, dodać pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem, podawać od razu.
Autor tekstu: Ryszard Pluciński