Zaloguj się do konta

Złowiona ryba na sporą imprezę - kilka przepisów

Na początek ważna uwaga: przepis najlepiej wychodzi ze świeżym tuńczykiem.
Złowionego Karanka (7kg) zamroziłem na kilka dni. Po odmrożeniu (fot.1) czyszczę rybę i dzielę na dwa duże filety (fot.2), głowę i kręgosłup (fot.3) zostawiam na bulion rybny. Z jednego fileta robię tatara, a z drugiego kotlety mielone. Tak więc, mamy trzy przepisy plus czwarty na ryż przygotowany na tymże bulionie. A ogon z kawałkiem mięska zostawiam na przynętę na grunta:) (fot.4).
Bulion rybny.
składniki: głowa ryby z kręgosłupem, kostki rosołowe, sól, pieprz, jak najostrzejsza papryka w owocu, duża cebula, trochę oleju roślinnego.
przygotowanie: go garnka, najlepiej o grubym dnie, wlewam olej, rozgrzewam, wkładam podzielony na części kręgosłup i głowę, podsmażam kilka minut, aż ryba puści sok, dodaję pokrojoną, nie za drobno, cebulę, przekrojoną na pół papryczkę, zalewam wodą i gotuję ok. 30 min. Doprawiam i gotuję ok. 5 min. Powinien wyjść na ostro. Jedną część bulionu odcedzamy, na ryż, a drugą pałaszujemy z mięskiem z głowy i kręgosłupa (fot.5).
Tatar rybny.
składniki: filet ryby, sok z limonki, oliwa z oliwek, pieprz czarny, najlepiej świeżo mielony, sól, duża cebula, natka pietruszki.
przygotowanie: filet kroję na kostkę o wym. ok. 0,5-1 cm lub na cienkie plastry (Carpaccio), dodaję dużo pieprzu, dosalam, dokładam drobno pokrojoną cebulę (można ze szczypiorkiem), zalewam sokiem z limonki i oliwą, dodaję drobno pokrojoną natkę. W przypadku tatara wszystko mieszam, w wersji Carpaccio układam plastry na półmisku. Schładzamy w lodówce ok. 30-40 minut. Gotowe (fot.6,7).
Kotlety mielone (fot.8).
składniki: filet ryby, sok z limonki, sól, pieprz, cebula, natka pietruszki, jajka, tarta bułka, oliwa, lub olej roślinny, kilka listków pietruszki do dekoracji.
przygotowanie: filet ryby mielimy, dodajemy odrobinę soku z limonki, doprawiamy, cebulę drobno pokrojoną blanszujemy, dorzucamy wraz z natką i odpowiednią do wielkości fileta ilość jajek, podobnie z tartą bułką, wyrabiamy tak powstałe rybne ‘ciasto’, formujemy nieduże kotleciki, smażymy na rozgrzanym oleju, można jeszcze kotlety obtoczyć w jajku i panierce z tartej bułki. Dekorujemy listkami pietruszki.
Ryż z rybnego bulionu.
składniki: ryż, wcześniej przygotowany bulion, sól lub kostka rosołowa, ciut oleju.
przygotowanie: olej rozgrzewamy w garnku o grubym dnie, wsypujemy ryż, podsmażamy aż około połowa ryżu się ublanszuje, dolewamy gorący bulion, kostka rosołowa, smak bulionu powinien być lekko przesolony (jeśli chcemy aby ryż wyszedł lekko czerwony, dodajemy mały koncentrat pomidorowy), gotujemy do zniknięcia bulionu. Wyłączamy ogień w momencie, aż ryż stanie się ‘al dente’.

Opinie (1)

troc

Sądząc z opisu- rewelacja. Pozdrawiam i ***** pozostawiam. [2012-01-30 21:44]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Lin w piwie

• 2 kg lina• 3/4 l piwa• 10 dag masła• 2 łyżeczk…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia