ZNAKOMITA ROLADA CZEKOLADOWA


ciasto:
-8 białek
-18 dag cukru
-1 cukier waniliowy
-1 czekolada rozpuszczona
-6 dag mąki
Białka ubić z cukrem na sztywno. Lekko domieszać letnią czekoladę i mąkę. Nabierać ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką.Wyciskać ciasto paskami (jeden obok drugiego)albo rozsmarować na blaszkę (43 na 33cm.) wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym
piekarniku do 200 stopni ok. 10-12 minut
krem:
-10 dag cukru
-3 dag mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-3/8 l. mleka
-1 masło
-2 łyżki koniaku
Żółtka rozmieszać z połową cukru, mąką ziemniaczaną i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z resztą cukru.Ugotować z tego budyń.Odstawić do przestygnięcia,posypać łyżką cukru pudru.Miękkie masło utrzeć,dodając po łyżce budyniu. Na koniec dodać koniak i wymieszać.
oprócz tego:
12 dag konfitury malinowej
1 łyżkę kakao
1 łyżkę cukru pudu
Położyć roladę na ściereczkę (dołem do góry), Posmarować konfiturą,potem kremem.Zwinąć roladę,posługując się ściereczką. Roladę posypać kakaem, potem cukrem pudrem przez sitko. Pokroić na 2 cm. kawałki.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

ZNAKOMITA ROLADA CZEKOLADOWA - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł