Znakomite karasie pieczone z czosnkiem

/ 4 komentarzy

Składniki: 4 świeże, dorodne karasie - 2 duże cebule - 2 duże ząbki czosnku - 2 łyżki pasty pomidorowej - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki oleju - gałązki i łyżka posiekanej natki pietruszki - mąka krupczatka do panierowania - mleko do wymoczenia karasi - sól- przyprawa do ryb.

Sprawione, cale, z oczyszczonymi z oczu głowami, karasie dokładnie myjemy i moczymy przez godzinę lub nieco dłużej w zimnym mleku. Po wyjęciu obsuszamy, lekko solimy i nacieramy przyprawą wewnątrz i z zewnątrz. Do środka kazdej ryby wkładamy gałązki świeżej pietruszki, panierujemy karasie w mące, układamy w naczyniu do zapiekania, Ryby posypujemy cebulą posieka ą z czosnkiem i wymieszaną z posiekana natką pietruszki , polewamy loejem połączonym z pastą pomidorową i ketchupem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min (czas zależy od wielkości ryby) Życzę smacznego !

 


4.4
Oceń
(20 głosów)

 

Znakomite karasie pieczone z czosnkiem - opinie i komentarze

MareKsMareKs
0

Aż mi slinka cieknie, będę musiał zapolować na jakies japońce w pobliskim stawie :)

(2010-07-28 14:45)
780528780528
0
Jadłem smażonego karasia i w occie ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowałem,lecz kiedys napewno wypróbuję.
(2010-07-30 20:27)
Gazda412Gazda412
0
Jadam karasie pod wieloma postaciami. ten przepis to dla mnie nowość. Pozdrawiam. (2010-08-22 15:53)
jacekt33jacekt33
0
Moja żona Terenia - na pewno spróbuje i podejmie się upiec- (obiecała mnie).
(2010-08-30 09:43)

skomentuj ten artykuł