Zrazy wieprzowe bite duszone


Składniki:
70 dkg schaby albo szynki z koscią
5 dkg tłuszczu
2 dkg mąki
5 dkg cebuli
pieprz
sól
Przygotowanie :
Mięso opłukać , usunąć z kości. Pokrajać mięso w poprzek włókien w skośne plastry . Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem i ukształtować okrągły płat grubości około 1 cm. Oprószyć solą i mąką , smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor. Przelożyć ( w jednej warstwie ) do rondla odpowiedniej wielkości , wlać tłuszcz ze smażenia , dodać obraną i pokrajaną w krażki cebulę . Podlać 1/8 l wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości . Gdy mięso jest miękkie , odsunąć na bok płyty , oprószyć resztą mąki i zagotować. Jeśli sos jest za gęsty można dolać wody i ponownie zagotować. Podawać w rondlu którym się dusiło , albo na okrągłym półmisku , oblane sosem. Resztę sosu podać w sosjerce. ( Zrazy można podawać w sosie pomidorowym , pieczarkowym lum innym z ziemniakami , kaszą gryczaną , surówką z warzyw , jarzyną gotowaną ).

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Zrazy wieprzowe bite duszone - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł