Zrazy z sandacza z borowikami


Składniki:
Filet z sandacza - 1400 g
Prawdziwki (świeże lub mrożone) - 200 g
Cukinia żółta - 100 g
Marchew - 100 g
Por - 100 g
Cebula - 100 g
Czosnek - 50 g
Koperek (świeży) - 50 g
Jaja - 2 szt.
Mąka - 400 g
Mleko - 0,6 l
Wino białe - 0,2 l
Sok z cytryny - 0,1l
Olej - 0,1l
Sól
Pieprz


Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie ryby:
Filet z sandacza bez skóry marynować w białym winie, soku z cytryny i oleju. Pozostawić rybę w marynacie na około 6 godz. w chłodni.
Przygotowanie farszu:
Ugotowane prawdziwki, cukinię żółtą, marchew pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka. Koperek drobno posiekać, a czosnek rozgnieść. Wszystkie składniki krótko dusić na oleju, doprawić solą i białym pieprzem.
Przygotowanie ciasta naleśnikowego:
Mąkę, jaja i mleko roztrzepać na jednolitą masę (aby ciasto było lekko ciągnące się) oraz posolić.
Sposób wykonania:
Filet z sandacza pokroić na cienkie plastry (70 g) pod skosem. Lekko rozgnieść lub rozklepać tak, aby nie poprzerywać ryby. Układać farsz w środku plastra i zawijać jak zrazy zawijane. Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim tłuszczu, na złoty kolor.

Źródło: Zeszycik mojej mamy :D

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Zrazy z sandacza z borowikami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł