zupa chlebowa


6 kromek czerstwego żytniego chleba
15 dag ostrego żółtego sera
litr bulionu
szklanka mleka
4 żółtka
łyżka maggi
gałka muszkatołowa
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Chleb namoczyć w bulionie, następnie zmiksować go lub przetrzeć przez sitko. Dolać pół szklanki wody, doprawić wszystko maggi, solą i gotować 15 minut. Żółtka roztrzepać z mlekiem i energicznie mieszając wlać do zdjętej z ognia gorącej zupy. Ponownie postawić garnek na ogniu, chwilę podgrzewać cały czas mieszając, ale nie doprowadzać do wrzenia. Przyprawić do smaku odrobiną startej gałki, solą i pieprzem. Na talerzach gorącą zupę posypać startym żółtym serem i posiekaną natką lub koperkiem.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

zupa chlebowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł