Zupa grzybowa (moje świąteczne przepisy kulinarne)

/ 1 komentarzy / 3 zdjęć


Zupa grzybowa
Składniki:
 25 dkg włoszczyzny;
 1 i ½ l wody;
 2-3 garście podgrzybków i borowików suszonych;
 ½ cebuli;
 1łyżka smalcu;1/2 łyżki mąki
 natka pietruszki i koperek;
 sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania;
. Warzywa oczyścić i ugotować. Grzyby namoczyć w małej ilości przegotowanej, ostudzonej wody. Gdy są miękkie ugotować w wodzie w której się moczyły. Wyjąć na deskę i pokroić na paski. Wywary połączyć. Cebulę obrać i przypalić na palniku, dodać do wywaru. Przyprawić do smaku. Zupę można zaprawić złotą zasmażką. Posypać zieleniną bezpośrednio na talerzu. Podawać z uszkami, lanymi kluseczkami, łazankami.

 


3.3
Oceń
(7 głosów)

 

Zupa grzybowa (moje świąteczne przepisy kulinarne) - opinie i komentarze

wiekla42wiekla42
0
Mówi się niekiedy "żebyś ty jeszcze gotować umiał", a Ty chyba potrafisz. Więc tego nie powiem. *****. Pozdrawiam.
(2011-12-20 00:21)

skomentuj ten artykuł