zupa grzybowa z łazankami




  • konto usunięte




zupa grzybowa z łazankami

składniki:
-8 dag suszonych borowików,
-10 dag mąki,
-jajo,
-pół selera średniej wielkości,
-duża pietruszka,
-duża marchewka,
-duża cebula,
-sól,
-10 ziaren czarnego pieprzu,
-sok z cytryny,
-łyżka masła,

sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zalać je 2 litrami wody i moczyć przez 2 godz. Gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. Z przesianej mąki usypać kopczyk, zrobić w nim niewielkie wgłębienie, wbić jajo, zagnieść ciasto, a następnie cienko je rozwałkować. Pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, a potem w jednakowej wielkości niezbyt duże kwadraty. Łazanki gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min, po czym odcedzić i odsączyć. Seler. marchewkę, pietruszkę oraz cebulę oczyścić i umyć, dodać do wywaru grzybowego, wrzucić ziarna pieprzu i odrobinę posolić Zupę gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min, dodając na końcu masło. Przecedzić usunąć warzywa, a grzyby pokroić na paseczki. Zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Dodać pokrojone grzyby i powtórnie podgrzać. Do każdego talerza włożyć porcję łazanek i zalać je gorącą zupą grzybową. Życzę smacznego!!

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

zupa grzybowa z łazankami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł