Zupa grzybowa z lanymi kluskami


Produkty:
-25 dag pieczarek
-20 dag ziemniaków
-5 szklanek bulionu jarzynowego
-3 łyżki mąki
-jajko
-łyżka masła
-łyżka posiekanej natki
-sok z cytryny
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki, oczyścić, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Masło stopić w rondlu, włożyć pieczarki, poddusić. Wlać gorący bulion, dodać ziemniaki, gotować na małym ogniu 20 minut. Zmiksować, przyprawić do smaku, posypać natką. Jajko wbić do kubka, dodać mąkę, szczyptę soli, łyżką mieszać ciasto tak długo, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzącą zupę. Gotować chwilę, mieszając. Przyprawić do smaku

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Zupa grzybowa z lanymi kluskami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł