Zupa grzybowa z białym sosem


Składniki:
8-10 dag namoczonych suszonych borowików
25 dag kurek z zalewy
20 dag pieczarek
2 łyżki masła
1 pęczek dymek
1 żółtko
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka jasnego octu winnego
1/4 szklanki oleju
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby pokrój na kawałki, duś do miękkości na maśle. Dymki posiekaj.
Żółtko utrzyj z musztardą oraz octem winnym. Powoli dolewaj olej i dalej ucieraj, aż sos zrobi się gęsty.
Sos wymieszaj z kwaśną śmietaną i dymkami. Przypraw solą oraz pieprzem. Polej nim grzyby. Przemieszaj.
Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Zupa grzybowa z białym sosem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł