Zupa grzybowa


Składniki na Zupa grzybowa:
-10 dag suszonych grzybów
-Włoszczyzna
-2 kostki bulionu grzybowego
-cebula
-30 dag gotowanych łazanek
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-pieprz
-sól
Wykonanie:
Opłukane grzyby włożyć do garnka, wlać 3 l zimnej wody, odstawić na 2 godziny. Po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 min.
Obrać warzywa i wrzucać do garnka, dodając kostki bulionowe. Gdy grzyby będą miękkie, odcedzić wywar. Doprawiać solą i pieprzem. Pokroić grzyby w paski, dodać do wywaru, zagotować.
Ugotować łazanki. Gorące rozłożyć na talerze, zalać gorącą zupą, posypać natką. Zupę można ugotować dzień przed wigilią, ale łazanki dopiero w wigilijny wieczór.

 


3.4
Oceń
(9 głosów)

 

Zupa grzybowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł