Zupa grzybowa - mój przepis


Składniki:

10 suszonych borowików
seler
łyżeczka soku z cytryny
surowe żółtko
0,5 łyżeczki świeżego lubczyku
0,5 szklanki śmietany
1/4 l bulionu warzywnego
makaron
sól

Grzyby umyj, zalej wrzątkiem i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź, pokrój. Plasterki selera skrop sokiem z cytryny. Gotuj 30 minut w bulionie z dodatkiem lubczyku. Następnie zmiksuj na gładko, połącz z wywarem z grzybów. Śmietanę roztrzep z żółtkiem i stale mieszając, powoli dolewaj do gorącą zupę. Nie gotuj. Przypraw. Do zupy włóż grzyby i ugotowany makaron.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Zupa grzybowa - mój przepis - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł