Zaloguj się do konta

Zupa krem ze świeżych kurek

Zupa krem ze świeżych kurek

Składniki(6 porcji):
1,5 l esencjonalnego rosołu (najlepiej z drobiu);
duża cebula;
60 dag świeżych kurek (waga po oczyszczeniu grzybów);
łyżka mąki;
sól;
pieprz;
szklanka śmietany kremowej;
duża filiżanka maleńkich kurek;
łyżka masła;

Sposób przygotowania:
1).Cebulę miażdżymy lub rozbijamy w malakserze na puch, grzyby siekamy tasakiem. Na maśle lekko zasmażamy utartą cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy posiekane kurki i razem zasmażamy, nie dłużej niż przez 10 minut, podsypujemy mąką i często mieszając, podsmażamy raz jeszcze, by mąka straciła smak surowizny (ok. 3 minuty).
2).Zasmażkę rozprowadzamy rosołem, mieszając, trzymamy by nie powstały grudki, zagotowujemy, trzymamy na ogniu nie dłużej niż przez 3 minuty (kurki nie lubią długiego gotowania).
3).Po zestawieniu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną. Na łyżce masła lekko podsmażamy maleńkie grzybki, cały czas mieszając. Smażymy tak długo, aż wyparuje puszczony przez nie sok.
4).Gorącą zupę nalewamy do kokilek, do środka dodajemy porcję zasmażonych grzybów. Podajemy z paluszkami z francuskiego ciasta.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej