Zupa marchewkowa z pulpetami


125g filetów(bez skóry)z pstrąga
40g trybuli
400g marchwi
2 szalotki
60g masła
1 łyżka mąki
125ml wytrawnego białego wina
400ml wywaru rubnego
1 jajko
300g śmietany
sól/pieprz




sposób przyrządzenia:filety drobno pokroić i wstawić na 10 minut do zamrażalnika.Trybulę umyc,przebrać i oderwać listki od łodyżek.Marchew oraz szalotki obrac i pokroić w drobną kostkę.W garnkurozgrzac masłowłożyc marchew oraz szalotki i smażyć,aż się zrumienią.Posypać mąką i smażyć jeszcze przez chwilę.Wlac wino,wywar oraz 100ml wody i ciągle mieszając ,doprowadzić do wrzenia.Gotowac przez 10 minut.Filety włożyc do miksera,dodać jajko,100g śmietany,sóloraz pieprz i zmiksować na gładką masę.W garnku zagotowac wodę i posolić.Za pomocą zwilżonych wodą łyżeczek uformowac pulpety,włożyć do wrzącej wody i gotowac przez 5 minut.Zupę zmiksować.Dodać pozostałą śmietane i wymieszać.Listki trybuli posiekać i dodać do zupy.Klopsiki włożyc na talerze,zalać zupą i przybrać listkami trybuli

 


3.4
Oceń
(11 głosów)

 

Zupa marchewkowa z pulpetami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł