Zupa migdałowa z rodzynkami


Produkty:
-10 dag migdałów
-2-3 krople olejku migdałowego
-1,2 l mleka
-po 4 łyżki ryżu i cukru
-10 dag rodzynek
-3-4 łyżki płatków migdałowych
-po szczypcie soli i cynamonu
-skórka ścięta z pomarańczy


Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, wysuszyć w piekarniku, a następnie zemleć lub drobno posiekać. Utrzeć mączkę migdałową z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Ryż opłukać, zalać niepełną szklanką gorącego mleka i ugotować do miękkości. Utartą masę migdałową zalać pozostałym gorącym mlekiem. Doprawić szczyptą soli oraz cynamonu. Gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać umyte rodzynki, odstawić zupę na 30 minut, by napęczniały. Następnie połączyć zupę z ugotowanym ryżem, wlać kilka kropli olejku
migdałowego. Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni. Zupę posypać uprażonymi płatkami i skórką z pomarańczy. Można podawać na ciepło lub zimno.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Zupa migdałowa z rodzynkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł