Zupa migdałowa
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-22
Produkty:
-15 dag słodkich migdałów
-kilka gorzkich migdałów
-łyżka masła
-litr mleka
-4 łyżki cukru
-sól
-5 dag rodzynek
Przygotowanie:
Migdały umyć, sparzyć, po kilku minutach osuszyć i obrać. Zemleć w specjalnej maszynce lub utłuc na miałko w moździerzu. Rodzynki przebrać, umyć starannie, moczyć godzinę, potem odcedzić na sicie. Zagotować mleko, osłodzić, dodać szczyptę soli i masło, wsypać migdały i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia, wsypać rodzynki.
-15 dag słodkich migdałów
-kilka gorzkich migdałów
-łyżka masła
-litr mleka
-4 łyżki cukru
-sól
-5 dag rodzynek
Przygotowanie:
Migdały umyć, sparzyć, po kilku minutach osuszyć i obrać. Zemleć w specjalnej maszynce lub utłuc na miałko w moździerzu. Rodzynki przebrać, umyć starannie, moczyć godzinę, potem odcedzić na sicie. Zagotować mleko, osłodzić, dodać szczyptę soli i masło, wsypać migdały i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia, wsypać rodzynki.