Zupa na wędzonym dorszu.


Zupa na wędzonym dorszu.
Składniki: 250 g fileta z wędzonego dorsza, 1 por, 4 średnie ziemniaki, mała puszka kukurydzy, 2 ząbki czosnku, 300 ml wody, 300 ml mleka, gałązka tymianku, liść laurowy, łyżka masła, sól morska, pieprz biały, szczypiorek.

Przygotowanie: Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niej liść laurowy i rybę. Gotujemy przez dwie minuty, ściągamy z ognia i odstawiamy na pięć minut, wyciągamy rybę, zachowujemy płyn. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, por w plasterki, w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa razem z czosnkiem roztartym z łyżeczką soli morskiej. Obsmażamy, dodajemy wodę z ryby i tymianek. Kiedy warzywa są miękkie rozgniatamy je tłuczkiem, dolewamy mleko, dodajemy kukurydzę. Kiedy zupa znowu się zagotuje dodajemy rybę podzieloną na cząstki, gotujemy około dwóch minut doprawiamy do smaku.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Zupa na wędzonym dorszu. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł