zupa pieczrkowa tradycyjna
piotr figurski (szefus)
2011-12-09
-30 dag pieczarek
-włoszczyzna
-cebula
-łyżka masła
-5 ziemniaków
-1/2 szklanki śmietany
-łyżka posiekanej zieleniny
-sól, pieprz
Umyte i czyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Obraną i umytą włoszczyznę zalej w garnku 1.5l wody i gotuj przez 20 minut. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym maśle, dodaj przygotowane pieczarki, dopraw do smaku solą i pieprzem, duś razem przez 15 minut. Z wywaru wyjmij włoszczyznę, dodaj obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pieczarki z cebulą. Gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze śmietaną. Posyp natką.
-włoszczyzna
-cebula
-łyżka masła
-5 ziemniaków
-1/2 szklanki śmietany
-łyżka posiekanej zieleniny
-sól, pieprz
Umyte i czyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Obraną i umytą włoszczyznę zalej w garnku 1.5l wody i gotuj przez 20 minut. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym maśle, dodaj przygotowane pieczarki, dopraw do smaku solą i pieprzem, duś razem przez 15 minut. Z wywaru wyjmij włoszczyznę, dodaj obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pieczarki z cebulą. Gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze śmietaną. Posyp natką.