
2.5 kg ryb słodkowodnych ( najlepiej kilka rodzajów)
20 dag marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/4 pory
sól
pieprz mielony
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka 30 % słodkiej śmietany
3 żółtka
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
ugotowany makaron łazanki
Opis przygotowania: 1 godzina
Ryby oskrobać, wypatroszyć, wyciąć filety , Łby, kręgosłupy i ogony zalać 1 litrem wody. Dodać warzywa , liście laurowe, ziele angielskie , trochę soli. Gotować przez 30 minut. Przecedzić. Do wywaru włożyć pokrojone na kilku centymetrowe kawałki filety rybne. Gotować ok. 15 minut. Marchewkę wyjętą z wywaru pokroić w słupki i włożyć do zupy. Żółtka roztrzepać ze śmietanką i wywarem. Do zupy dodać sok z cytryny i żółtka. Zdjąć z gazu. Włożyć łazanki, Podawać posypaną zieloną pietruszką, Można zrobic zupę z samych filetów, ale smaczniejsza jest jeśli wywar jest wygotowany na łbach i ościach. To jest jeden z kilkudziesięciu przepisów, polecam stronę. http://www.kulinaria.foody.pl/strony/1/i/538.php?submit2=1&word=&przeszukaj=przepisy&th_id_s=19&cu_id_s=0&dpt_id_s=0&dm_id_s=0&dt_id_s=0&do_id_s=0&ds_id_s=0&dh_id_s=0&x=30&y=8&offset=0
Autor tekstu: Stefan Tomella
![]() | janunio1 |
---|---|
Zupa rybna to jest to,czego poza mną nikt nie gotuje a już nie mówiąc o zjedzeniu ja gotuję zupę z ryżem, pozdrawiam ***** (2009-12-13 10:30) | |